U OVOM DELU SRBIJE VERNICI SAMI PRAVE CRKVE: Meštani podigli zvonik (FOTO)

S.BABOVIĆ

09. 06. 2023. u 12:55

TRI velika građevinska poduhvata završavaju se ove godine na teritoriji Aleksandrovca i za svaki su najzaslužniji vernici.

У ОВОМ ДЕЛУ СРБИЈЕ ВЕРНИЦИ САМИ ПРАВЕ ЦРКВЕ: Мештани подигли звоник (ФОТО)

Foto:FB Puhovac

Poslednji neimarski projekat izveli su meštani malog sela Puhovac u Župi, koji su sami uspeli da izgrade zvonik i urede seosku crkvu posvećenu Svetom Nikoli.

- Zvonara je podignuta zahvaljujući složnom Crkvenom odboru na čelu sa Zoranom Milosavljevićem i donatoru zvona Miši Ćirkoviću, kao i brojnim mladim i starijim ljudima koji su se uključili u izgradnju i uređenje - kažu meštani Puhovca.

Novoizgrađenu zvonaru osveštali su na Mali Spasovdan projerej Milan Ćosić i jerej Predrag Pajić.

U selu Pleš je početkom aprila krenula gradnja crkve pored arheološkog lokaliteta Jablanica iz 3. veka. Narod je sam sakupio novac za izgradnju. Biće to crkva-brvnara, posvećena Svetom Iliji.

 - Narod je voljan da pomogne, iako je naše selo malo - ispričao je "Novostima " Aleksandar Stajkovac, predsednik MZ Pleš. - To dugujemo precima. Na lokalitetu su se vekovima sakupljali naši stari, saborovali, verujući da je tu crkvište. Kada smo se odlučili da gradimo crkvu, došli su arheolozi da provere teren. Pre jedno devet godina nađeni su ostaci rimskih termi, a prošle godine nastavili su sa istraživanjima.

Župljani zajedničkim snagama od 1991. godine grade i Saborni hram u centru Aleksandrovca. Crkveno zdanje je sasvim gotovo i sledi oslikavanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024