MINISTAR JOVANOVIĆ ODLIKOVAN PLAKETOM SVETOG ĐORĐA: "Sa ponosom mogu da kažem da se Kragujevac upisao na svetsku mapu IT gradova"

Novosti online

05. 06. 2023. u 14:23

MINISTAR informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović odlikovan je javnim priznanjem – Plaketom Svetog Đorđa grada Kragujevca za pruženu pomoć ovom gradu i njegovim građanima.

МИНИСТАР ЈОВАНОВИЋ ОДЛИКОВАН ПЛАКЕТОМ СВЕТОГ ЂОРЂА: Са поносом могу да кажем да се Крагујевац уписао на светску мапу ИТ градова

Foto: Novosti

Ovo najviše odlikovanje grada Kragujevca uručeno je ministru Jovanoviću za izuzetno lično i profesionalno zalaganje i ostvarene rezultate u oblasti digitalizacije, izgradnju Državnog data centra u Kragujevcu i inicijativu za izgradnju Inovacionog distrikta u Kragujevcu, čime je ovaj grad postao vodeći IT centar u Republici Srbiji i Jugoistočnoj Evropi.

- Pre šest godina predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić postavila je digitalizaciju kao jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije. Bilo je dosta onih koji koncept i ideju digitalizacije nisu razumeli, čak su se i podsmevali. Danas, međutim, mogu sa ponosom da kažem da ovu šansu i podršku koju smo imali od predsednice Vlade nismo propustili, da smo transformisali javnu upravu u Srbiji efikasan servis građana. Uspešno smo uveli elektronsku upravu, pružajući mnoge nove usluge građanima poput eVrtića, eUpisa u osnovne i srednje škole, elektronskih plaćanja, automatske overe zdravstvenih knjižica. Radi čuvanja državnih podataka pristupili smo i realizaciji velikim infrastrukturnim projekata. U rekordnom, kratkom roku smo izgradili dva objekta Državnog data centra u Kragujevcu po najvišim tehničkim i svetskim standardima gde čuvamo podatke svih građana i privrede, a zahvaljujući kojem je Republika Srbija prepoznata od svetski priznatih institucija, kao regionalni i Evropski lider u razvoju elektronske uprave - rekao je ministar Jovanović.

On dodaje da u Državnom data centru čuvamo biser naučno-tehnološkog dostignuća Srbije - Nacionalnu platformu za razvoj veštačke inteligencije koja predstavlja superkompjuter poslednje generacije.

- U martu ove godine smo predstavili idejno rešenje proširenja Državnog data centra - budući prvi Inovacioni distrikt, jedini u ovom delu Evrope, od velike važnosti za dalji razvoj digitalne transformacije u čitavoj Srbiji. U pitanju je kreativno-inovativni centar, u kome će članovi IT zajednice moći da se druže i rade, a razlikovaće se po tome što će ona biti otvorena za građane i posetioce. U njemu će biti izgrađen i peti naučno-tehnološki park u Srbiji, a posebno mesto u njemu će imati Nacionalni centar za cyber security. Takođe, nedavno smo prisustvovali otvaranju prvog regionalnog IT centra korporacije Orakl u ovom delu Evrope i to upravo u Državnom data centru, gde se zapošljavaju naši mladi IT stručnjaci i odakle se pružaju sofisticirane IT usluge praktično celom svetu. Najzad, Vlada Republike Srbije je prošle nedelje potpisala još jedan važan dokument sa američkom kompanijom Amazon. Dolazak Amazona i saradnja u Državnom data centru u Kragujevcu, pored već prisutnih velikih kompanija poput Orakla, Majkrosfota, IBM-a i drugih, dodatno će našoj zemlji ojačati pozitivan imidž atraktivnog i pouzdanog partnera kakvog u nama već vide brojne IT kompanije širom sveta. I da se vratim na sam kraj, za šest godina sektor informacionih tehnologija postao je jedna od vodećih privrednih grada, sa izuzetnim izvoznim rezultatima kojim se Srbija najbolje predstavlja u svetu danas. Takođe, sa ponosom mogu da kažem i da se Kragujevac upisao na svetsku mapu IT gradova, postajući polako, ali sigurno, srpska silicijumska dolina - zaključuje ministar Jovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!