PAMETNO I BEZBEDNO Jovanović: Nastavljamo sa Digitalnom ekspedicijom koja će za tri meseca posetiti 10 gradova i opština Srbije

Novosti online

03. 06. 2023. u 16:46

MINISTAR informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović izjavio je danas u Valjevu, u okviru karavana "Digitalna ekspedicija", da će u klubovima penzionera u svih 10 gradova i opština gde se ta akcija sprovodi, biti obezbeđeni računari, pametni telefoni i multifunkcionalni uređaji, dok će predavači biti iz kancelarija za mlade.

ПАМЕТНО И БЕЗБЕДНО Јовановић: Настављамо са Дигиталном експедицијом која ће за три месеца посетити 10 градова и општина Србије

Foto: Ministarstvo

 - Nastavljamo sa Digitalnom ekspedicijom koja će za tri meseca posetiti 10 gradova i opština Srbije. Danas smo u Valjevu. Cilj je da svi zainteresovani građani, od najmlađih, preko generacije Z i njihovih roditelja, do najstarijih sugrađana, koji nisu u dovoljnoj meri upoznati sa elektronskim uslugama, budu u prilici da se upoznaju sa ključnim digitalnim veštinama 21. veka.

Posebnost ovogodišnje ekspedicije je da za najstarije građane formiramo i Digitalni kutak, prostor u kome će oni moći da pohađaju posebno osmišljene kurseve i edukuju se o korišćenju novih tehnologija, što će im omogućiti veću nezavisnost u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti. Da bi mogli da koriste prednosti novih tehnologija, klubovima penzionera, u svih 10 gradova i opština, će biti obezbeđeni računari, pametni telefoni i multifunkcionalni uređaji, dok će predavači biti iz kancelarija za mlade. Na taj način u svakom gradu uspostavljamo održivi ekosistem digitalnih obuka gde oni mlađi počinju da obučavaju one starije. U okviru aktivnosti Ministarstva informisanja i telekomunikacija veznih za bezbednost dece na internetu, naročito posle tragičnih događaja 3. i 4. maja ove godine, dodatno se fokusiramo na edukaciju o sigurnom korišćenju interneta, prepoznavanju nebezbednih situacija i zaštiti privatnosti kako bismo stvorili bezbedno i podsticajno digitalno okruženje za našu decu. Ovaj cilj moguće je ostvariti samo zajedničkim naporima roditelja, obrazovnih institucija, i celokupne zajednice, te pozivamo sve da nam se u toj misiji pridruže.

 Edukatori Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu, u okviru Ministarstva informisanja i telekomunikacija, kontinuirano održavaju prezentacije o bezbednosti dece na internetu za učenike, roditelje i nastavnike, te na taj način deluju preventivno i informišu sve građane o tome kako da prepoznaju digitalno nasilje i kome da ga prijave. Centar je prvi, i za sada jedini, institucionalni mehanizam u regionu koji se bavi prevencijom i reagovanjem na ugrožavanje dece u digitalnom okruženju, pružajući mogućnost građanima da se besplatno obrate na broj telefona 19833 ili putem onlajn platforme Pametno i bezbedno http://pametnoibezbedno.gov.rs - izjavio je Jovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri