SVE MISIJE ĆIRILA I METODIJA: Dr Boris Stojkovski o prelomnim trenucima za slovensku kulturu

J. S.

31. 05. 2023. u 18:12

OD prelomnog trenutka za slovensku kulturu i civilizaciju – velikomoravske misije Ćirila i Metodija – prošlo je tačno 1160 godina. Deveti vek kao period velikih promena koje su se desile i na Istoku i na Zapadu, u najvećoj meri obeležilo je širenje hrišćanstva koje podrazumeva ulazak u krug civilizovanih zemalja i način na koji se postaje članom vizantijskog komonvelta.

СВЕ МИСИЈЕ ЋИРИЛА И МЕТОДИЈА: Др Борис Стојковски о преломним тренуцима за словенску културу

KCNS

Dr  Stojkovski analizira delatnost patrijarha Fotija, veštog političara, koja je obeležila period prve vizantijske renesanse. On napominje kako je hristijanizacija započeta i pre ćirilometodijevske misije, ali nije zaživela.

Solunskom braćom su se u velikoj meri bavili mnogobrojni naučnici, a najveći oslonac nalazili su u hagiografiji. Dr Stojkovski napominje kako je važan podatak i to da su Ćirilo i Metodije učestvovali u misijama pre odlaska u Veliku Moravsku – najpre su išli u Bagdad, a potom u Hazarski kaganat.

Solunska braća su najverovatnije sa spremnim planom došla u Moravsku 863. godine. Opsežno su radili na pokrštavanju Slovena i prevođenju knjiga. Tom prilikom došli su u sukob sa trojezičnicima, koji su smatrali da se hrišćanstvo može propovedati samo na hebrejskom (jezik Starog zaveta), grčkom (jezik Novog zaveta) i latinskom jeziku (jezik Rimskog carstva).

Dr Stojkovski ističe kako je ova postavka duboko problematična jer je aramejski, Hristov jezik, takođe isključen. Kult Ćirila i Metodija tokom srednjeg veka u Srbiji bio je slab i zaživeo je dosta kasno. Kao praznik posvećen velikomoravskoj misiji  proslavljamo 24. maj kao Dan slovenske pismenosti i kulture.

Predavanje dr Borisa Stojkovskog  „Ćirilo i Metodije – hristijanizacija Slovena i njihovo nasleđe" može se  pogledati na  Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)