I RASELJENI NE ZABORAVLJAJU SVOJ HRAM: U Hramu Svetog Nikole u Prištini obeležena slava

D. Z.

22. 05. 2023. u 12:47

Liturgijom koju je služio otac Mihajlo, iguman manastira Arhangeli kod Prizrena, uz sasluženje sveštenstva Eparhije raško-prizrenske, jutros je u Crkvi Svetog Nikole u Prištini obeležena hramovna slava.

И РАСЕЉЕНИ НЕ ЗАБОРАВЉАЈУ СВОЈ ХРАМ: У Храму Светог Николе у Приштини обележена слава

FOTO PRIVATNA ARHIVA

Liturgiji je pored žitelja okolnih srpskih sredina na centralnom Kosmetu, pre svega Gračanice, prisustvovalo više desetina raseljenih lica koja su pristigla iz centralne Srbije.

-Kao što se obnavljamo i mi ljudi kad god padnemo u grehe i iskušenja, Gospod nam da snage da se obnovimo, tako je i ovaj hram obnovljen i svedoci smo da koliko god nas ovde ima, ipak je ovaj grad dovoljan da bude srpski grad i mesto gde se naša braća i sestre okupljaju i da se služi liturgija - rekao je u besedi otac Mihajlo, dodajući da uprkos tome kroz šta prolaze duše naše, moramo da pokažemo jesmo li na Hristovom putu ili stranputici. On je kazao da je Sveti Nikolaj, koga danas proslavljamo, svojim trudom i životom pokazao ljubav prema hrišćanima i da moramo imati poverenja u Gospoda i Svetog Nikolaja da će nas uzeti u zaštitu.

-Ja sam uvek radosna kada sam u crkvi jer sam dolazila ovde i pre njenog paljenja, ali i dok je obnavljana. Ovaj hram je pokazatelj da svako stradanje ima i obnovu i radost koja je sada prisutna dok se okupljamo u njemu, rekla je Radmila Vulićević, raseljeno lice iz Prištine, dok su i ostali raseljeni isticali da su došli da se pomole u svom hramu koji je spaljen 2004. godine, ali potom obnovljen, i u kome se i dalje služi sveta liturgija.

Inače, u Prištini je do 1999. godine živelo više od 40.000 Srba, dok ih je sada svega par desetina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna