ERDOGAN NADMAŠIO PROGNOZE: Predrag Rajić analizira rezultate predsedničkih izbora u Turskoj

J. S.

15. 05. 2023. u 22:35

GEOPOLITIČKI analitičar Predrag Rajić novo predavanje na Jutjub kanalu KCNS posvećuje parlamentarnim izborima i prvom krugu predsedničkih izbora u Turskoj. Napominje da su mnogi izbore u Turskoj nazivali najvažnijim ovogodišnjim izborima na međunarodnom planu , a da su se prognoze svih onih koji su tvrdili kako će trka biti tesna pokazale kao ispravne.

ЕРДОГАН НАДМАШИО ПРОГНОЗЕ: Предраг Рајић анализира резултате председничких избора у Турској

KCNS

Erdogan se nalazi pred velikim ekonomskim izazovom, budući da se Turska bori sa jako visokom inflacijom koja je trenutno najnezgodnije pitanje u ovoj zemlji. On je, kako Rajić navodi, kampanju vodio kvalitetno i oštro, motivišući najavljenim merama zaposlene u javnom sektoru da glasaju za njega.Takođe je ulagao u vojsku, jačajući je, a na spoljnopolitičkom planu postigao je balans.

Rezultat koji je ostvario u prvom krugu iznenađujuće je dobar u odnosu na predviđanja, a uspeo je i da sačuva većinu u parlamentu. Rajić smatra da je to postignuto zahvaljujući biračima koji su odlučili da kazne opoziciju zbog koalicije sa kurdskim faktorom i navodi da je Erdogan svojim islamizmom pokušao da objedini sve.

Kada bi se izbori okončali u korist Kiličdaroglua, ne bi došlo do drastične promene proturske politike sopstvenog suverenizma. Rajić smatra da bi on u većoj meri usaglašavao stavove sa EU a da bi najveće promene bile vidljive na teritorijama Bliskog istoka, jer bi se Kiličdaroglu povukao sa svih teritorija koje Erdogan smatra neophodnim za turski interes.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!