TRODNEVNA ŽALOST U SRBIJI: Vanredna konferencija u Vladi povodom tragedije u školi na Vračaru (VIDEO)

Novosti online

03. 05. 2023. u 13:29 >> 13:36

U VLADI Srbije održana je vanredna konferencija za novinare, povodom tragedije koja se desila u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru.

ТРОДНЕВНА ЖАЛОСТ У СРБИЈИ: Ванредна конференција у Влади поводом трагедије у школи на Врачару (ВИДЕО)

Printscreen/Pink

Prisutnima se najpre obratio ministar prosvete Branko Ružić, koji je pozvao sve prisutne da minutom ćutanja odaju počast žrtvama pucnjave.

- U ime Ministarstva prosvete Republike Srbije, izražavam najdublje žaljenje povodom najveće tragedije koja je zadesila Srbiju i naš obrazovni sistem u novijoj istoriji. Decu roditeljima niko ne može da vrati. Tragedija se dogodila kada je učenik sedmog razreda učinio ovaj bestijalni čin. Prsten obezbeđenja je funkcionisao, postojao je i video nadzor, bio je prisutan i školski policajac - kaže Ružić.

- Zahvalan sam zdravstvenim radnicima. Šestoro dece je hospitalizovano i jedna nastavnica. Zahvalan sam svima koji su pokušali da spreče ovu tragediju. Tim psihologa je pozvan, da se učenicima, zaposlenima i roditeljima pruži adekvatna pomoć. Nezamislivo je kada vidite te scene kako je bilo toj deci, pa i tom čuvaru i nastavnicima - dodao je ministar.

- Vlada je donela odluku o trodnevnoj žalosti, počevši od petka, 5. maja, zaključno sa nedeljom, 7. maja. Nastava će danas u popodnevnoj smeni biti suspendovana. Od sutra će nastava počinjati minutom ćutanja. Srbija je na žalost i deo onog sveta u kome se ove stvari dešavaju. Evidentan je poguban uticaj ineterneta, video igrica... - istakao je ministar Ružić.

On je naveo da je danas održan razgovor sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, i da će se izaći sa jasnijom slikom.

- Apel je da dozvolimo porodicama preminulih da svoje najmilih isprate na miru - kazao je ministar Ružić.

Printscreen/Pink

Ministarka zdravlja Danica Grujičić potom se obratila prisutnima.

- Osmoro dece i jedan čovek koji je radio svoj posao su izgubili život, ne postoji mogućnost da se oni vrate. Dva dečaka u Tiršovoj su stabilni, treća devojčica koja ima povredu glave je kritično, za njen život se bore. U UC devojčica sa povredom trbuha i ruku, ona je stabilno. Dečak sa povredom noge je u operacionoj sali. Dečak koji je prostreljen u grudni koš, ima povredu kičme, mora će da se radi više intervencija. Nastavnica koja ima povredu karlice i ruku, trenutno je u sali i obrađuju joj ruke, karlica je zbrinuta i ona je u životnoj opasnosti. Izražavam iskreno saučešće roditeljima koji su izgubili decu. Za 40 godina radnog staža u zdravstvu i 90-ih kada sam se nagledala svačega, ovo je moje najstrašnije iskustvo i kao lekara i kao čoveka. Samo nam ostaje da poželimo da se ova deca oporave - kazala je ministarka.

Institut za mentalno zdravlje organizovao je dva telefona za svakog kome bude trebala podrška.

- O daljoj zdravstvenoj nezi za dečaka, odlučiće nadležne institicije - navela je Grujičić.

Printscreen/Pink

Veselin Milić, načelnik PU za grad Beograd, predočio je javnosti kako se ovaj jezivi događaj odigrao.

- Smrtno je stradalo 8 učenika, od čega sedam devojčica i jedan dečak - kazao je Milić, koji je pročitao imena stradalih.

Osumnjičeni je, kako je rekao Milić, današnji dan izabrao jer je učionica istorije bila blizu ulaza u školu, a da je prvi čas imalo njegovo odeljenje.

- Za 25 godina bio sam na hiljade uviđaja, ovo je u srpskom društvu nezapamćeno. Prema do sada prikupljenim podacima, dete je već duže vreme planirao događaj. On je imao pištolj kalibra devet milimetara sa tri okvira i malokalibarski pištolj koji je uzeo iz stana svoga oca, kao i četiri molotovljeva koktela. Prvo je pucao u radnika obezbeđenja. Nakon toga se okrenuo ka deci, A.B. koja je bila dežurna, i B.A. koja je takođe stajala i S.N. i pucao ka njima i lišio ih života. Zatim je dok je išao ka učionici istorije zamenio okvir, pucao na učiteljicu istorije i učenike. Posle zločina, pozvao je policiju - naveo je Milić.

- Sam je radio plan skice ulaza i izlaza iz škole, a koja je nađena na njegovom radnom stolu i kako je sam rekao odredio je prioritetne mete. Skica malo izgleda kao iz neke igrice ili horor filma, što ukazuje da je detaljno planirao kako da uđe u koju učionicu i kako da likvidira po kojem broju - izjavio je Milić.

O navodnom vršnjačkom nasilju

- Apelujem da vrlo činjenično govorimo u ovim teškim trenucima. Što se tiče vršnjačkog nasilja, koje se pominje, sistem ni tada nije zakazao. Radi se o rasekotini na usni koja je nastala u školi glume, koja nije u sistemu prosvete. I po tom osnovu nije se moglo postupiti - rekao je ministar Ružić, odgovarajući na pitanje o navodima da je bilo vršnjačkog nasilja nad učenikom koji je izvršio masakr.

- Mislim da je zaista trenutak da razmišljmo o mentalnom zdravlju. Kao sistem i društvo nećemo ništa promeniti ako se ne promene odnosi u porodici, roditelji moraju da kontrolišu šta deca rade - kazala je ministarka Grujičić.

- Mislim da ovo danas, pored toga što je nezapamćena tragedija, ovo je poslednji alarm da razrešimo sve kada je u pitanju nasilje, digitalno nasilje. Na raspolaganju svim školama stoje timovi za asistenciju - dodao je ministar Ružić.

- Svi koji imaju bilo kakav problem neka se jave psiholozima i pedagozima - kazala je Grujičić.

Ružić je komentarisao i navode da je dečak već nekoliko puta pretio da će baciti bombu.

- Mi ne raspolažemo tim saznanjima, jer da je škola raspolagala tim saznanjima, bila bi pokrenuta procedura. Ja verujem u ljude koje predano rade u 1.800 škola u Srbiji - rekao je ministar Ružić.

Printscreen/Pink

- Otac izvršioca ovog teškog dela je uhapšen, oba pištolja su imala legalne dozvole od strane muškog roditelja. On tvrdi da su bila zaključana u sefu, pod šifrom. Očigledno da je dete imalo šifru, čim je uspelo da dođe u posed pištolja. Po nezvaničnim informacijama, on je zajedno sa ocem išao u streljane. I prema roditeljima, tj. ocu biće preduzete zakonom predviđene mere - izjavio je ministar policije Bratislav Gašić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (76)

UGROZILI NOVAKU ŽIVOT?! Skandal u Rimu, ovo je Đoković doživeo posle udarca flašom u glavu!