SRAMNA POČAST STEPINČEVOM MILJENIKU: U Vajskoj služe mise kontroverznom svešteniku Bulešiću iz Istre

J. SIMIĆ

29. 04. 2023. u 20:47

U RIMOKATOLIČ­KOJ crkvi "Sveti Juraj" u Vajskoj na­domak Bača u jugozapadnoj Bačkoj, od juče se služe mise, a izložene su i re­likvije kontroveznog ri­mokatoličkog sveštenika iz Istre Miroslava Bu­lešića (1920-1947) koji se u istorijskim spisima pominje kao učenik - mi­ljenik kardinala Alojzija Stepinca. Tako će biti i danas i sutra.

СРАМНА ПОЧАСТ СТЕПИНЧЕВОМ МИЉЕНИКУ: У Вајској служе мисе контроверзном свештенику Булешићу из Истре

Foto Biskupija Sremska

Kako je "Novostima" potvrdio inicijator ove ideje Dario Bošnjak, predsednik odbora DSHV u Vajskoj, u mesnoj crkvi biće izložen deo Bu­lešićeve svešteničke odore i njegova uramljena slika, služiće se svete mise, pevaće dečji hor, a predviđena je i tribina na temu "životopisa bla­ženika" koga je Rimokato­lička crka beatifikova­la 2013. godine.

- Zapravo, ideja je pote­kla od mog strica Stipana Bošnjaka, sveštenika ro­dom iz Vajske, koji već go­dinama službuje u Istri. Želimo da se proširi poštovanje prema Bule­šiću koga su partizani ubili 1947. godine dok je služio misu. Osim toga, preko životopisa veleča­snog i širenja poštovanja za njegovo stradanje, ovo je i način da povežemo Istru i ove naše krajeve u Bačkoj - kazao nam je Bo­šnjak.

On negira "sve speku­lacije" da je Bulešić bio povezan sa Stepincem to­kom Drugog svetskog rata, kada su na tlu Nezavisne Države Hrvatske, ubrzo posle njenog proglašenja, oformljeni mnogi logori smrti, među njima i Jase­novac, u kojima je nači­njen genocid nad Srbima i Jevrejima.

- Koliko sam ja upoznat sa njegovim životopisom, Bulešić je u Rimu studi­rao i diplomirao 1943. godine, a ako je Stepinac kao nadbiskup slao neku vrstu novčane pomoći i podrške, sigurno je to činio i za sve ostale stu­dente, buduće sveštenike - kategoričan je Bošnjak.

Crkva Sv. Juraja u Vajskoj, Foto Vikipedija

Prema istorijskim spi­sima, tokom službovanja u Istri u vreme Drugog svetskog rata, Bulešić je bio veliki kritičar par­tizansko-oslobodilačkog pokreta, što je izazvalo negodovanje u delu naro­da. Avgusta 1947. godine u istarskom mestu Lanišće ubili su ga pripadnici narodne milicije dok je služio misu. O njegovoj bliskoj vezi sa Stepin­cem čiju ulogu u zločini­ma NDH-a bi tek trebalo da rasvetle vatikanski arhivi (otvaranje doku­mentacije prolongirala je pandemija korone), sve­doči i Stepinčevo pismo svešteniku Ivanu Paviću, upućeno 16. avgusta 1953. godine povodom Buleši­ćeve smrti.

Stepinac navodi da je sa velikim bolom saznao, nakon dolaska iz zatvora, da je ubijen Bulešić, kako navodi - "taj dobri i ide­alni mladi svećenik".

- Žao mi je veoma da je jedan dobar radnik manje na njivi Gospodnjoj u dragoj Istri. To umorstvo neće doneti blagoslova ubica­ma, niti onima po čijim su direktivama izvršili to gadno umorstvo - napi­sao je Stepinac.

Nadbiskup

NA naše pitanje - da li je u vezi sa ovim događajem u Vajskoj upoznat beo­gradski nadbiskup Ladislav Nemet, Bošnjak je kazao da ne zna sigurno:

- Ne znam da li je upućen, ali vero­vatno jeste. Lično nisam s njim bio u kontaktu, verovatno ga je o tome oba­vestio lokalni sveštenik.

Delić tela i odore na poklonjenju

U BISKUPIJI sremskoj negiraju navode nekih portala da će posmrtni ostaci Miroslava Bulešića biti preneti i sahranjeni u Vajskoj.

- Istina je samo da će deo njegove odeće i deo moštiju, a to bi podra­zumevalo, recimo, neku manju kost, na nekoliko dana biti dostavljeni u župu Vajsku vernicima Rimokatoličke crkve na "štovanje", a onda će ponovo biti vraćeni u Istru. O životu blaženog Bulešića biće održana i tri predavanja, a jedno će prirediti Stipan Bošnjak, ro­dom iz Vajske, koji je kao sveštenik službovao u Istri - rečeno je juče "Novostima" u vikarijatu Biskupije sremske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (1)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)