POSLE 20 GODINA SRBIJA IMA SKOK ROĐENE DECE: Održana prva nacionalna konferencija o porodici "Srbija - naša porodica"

V.C.S.

03. 04. 2023. u 16:46

SRBIJA prvi put posle 20 godina ima skok novorođene dece. U periodu januar - februar 2023. godine rodilo se nešto više od 10.000 beba (10.083), što je u odnosu na isti period od prošle godine rast za 5,1 odsto. Ovo se čulo na Prvoj nacionalnoj konferenciji o porodici "Srbija - naša porodica", održanoj u Beogradu.

ПОСЛЕ 20 ГОДИНА СРБИЈА ИМА СКОК РОЂЕНЕ ДЕЦЕ: Одржана прва  национална конференција о породици Србија - наша породица

Tanjug

- Vlada će se truditi da u narednom periodu održi kontinuitet podrške rađanju kroz direktne subvencije za one koji imaju decu, jer je porodica garant opstanka društva i države - poručila je premijerka Ana Brnabić, i navela da sve što država radi kroz povećanje plata i penzija, otvaranje novih radnih mesta i drugih ulaganja, nema smisla ukoliko se ne učini nešto da se rađa veći broj dece. - Investiranje u zdravstvo, nove škole, kulturu i podizanje Srbije, to nema nikakvog smisla ukoliko ne učinimo nešto da nas ima više i time obezbedimo da Srbija opstane i da u budućnosti bude jača, a ključ toga je u broju rođene dece i jačini naših porodica. Sve što mi kao Vlada Srbije radimo je u stvari pronatalitetna politika.

Brnabić je navela da su sve mere donete kao direktna podrška rađanju, poput subvencije za stanove i davanje novca za prvo, drugo, treće i četvrto dete, samo bonus i da su najvažnije aktivnosti na poboljšanju kvaliteta života građana jer će to doprineti i većem natalitetu.

Tanjug

Premijerka Ana Brnabić


Premijerka je podsetila i da je od 1. januara roditeljski dodatak povećan za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta i ukazala da država pruža podršku građanima da se ostvare kao roditelji i kroz vantelesnu oplodnju.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić podsetila je da nema ništa vrednije od rađanja novog života i da nema većeg zadatka od roditeljstva.

- Porodica je garant opstanka društva, države i nacije. Jaka porodica stvaraće snažnu ekonomiju, a snažna ekonomija jaku državu. Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju je strateški spremno da instituciju porodice, kao najvredniji nacionalni resurs, podrži i osnaži u svakom smislu. Zaštititi porodicu u svetu koji se ubrzano menja, najveći je izazov i najodgovorniji zadatak - kazala je Kisić.

Dodala je i da finansijskom podrškom porodicama za novorođenu decu, kao i drugim merama, država šalje jak signal da brine i da želi da ulije sigurnost mladima u kvalitetniju budućnost.

Tanjug

Ministarka Darija Kisić


Majka šestoro dece Tanja Grbić otkrila je da je još kao dete želela da, pored starije sestre, ima još sestara:

- Često bismo nas dve pričale i maštale o tome kako bi to bilo da nas je više, kako bi se koja sestra zvala, čime bi se bavila, kako bismo se lepo zajedno igrale... Mogućnost da detinji san i želju za velikom porodicom ostvarim dobila sam upravo u braku sa suprugom Ivanom, jer smo imajući najpre uzajamnu ljubav, proširenje porodice smatrali uvećanjem te ljubavi. Za nas su rođenja dece predstavljala najradosnije trenutke života. Sada, kada se moj suprug upokojio, i kada je krst koji nosim možda i teži, još više sam zahvalna Bogu što nam je podario veliku porodicu. U ovim novim životnim okolnostima duboko osećam i znam da su moja deca moje najveće bogastvo, da zbog njih imam mnogo razloga da se trudim, radujem i živim, i da ne popuštam pod naletima tuge.

Ona je navela da poznaje i druge majke, koje su rodile više dece od nje, pa čak i jednu koja pored svojih sedmoro dece, kao hranitelj, gaji još jedno. Zna i majku udovicu sa jedanaestoro dece.

- Istinske prijatelje u životu teško je steći, ali članovi velikih porodica takve prijatelje pronalaze od najranijeg detinjstva, među sobom. Braća i sestre su pouzdan oslonac i podrška jedni drugima. Posebna je radost, kada se približi neki praznik poput Božića ili Vaskrsa, koji je velika porodica uvek spremna zajedno da proslavi. Kod nas, svi se okupljamo oko trpeze, pri čemu svako ima svoj zadatak i ulogu. Velike porodice su pogodno okruženje za vaspitavanje. Postoje mnoge stvari koje se uče u velikoj zajednici, poput deljenja, saradnje, tolerancije i empatije, deca u takvim porodicama imaju priliku da se dobrovoljno odreknu samoljublja - rekla je Grbić.

POSTEPEN RAST

U 2021. rođeno je 62.180 beba, što je za 488 više nego godinu pre toga, rekla je Brnabić. U 2022. ovaj broj je dodatno povećan za 0,3 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)