PRVI PUT U SRBIJI ORGANIZOVAN SKRINING PROŠIRENJA TRBUŠNE AORTE : Mobilne ordinacije u sedam gradova

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

03. 04. 2023. u 14:27

NA PREVENTIVNI, besplatni, ultrazvučni pregled trbušne aorte juče se u Zrenjaninu samo za prva dva sata rada mobilne ordinacije odazvalo čak 100 građana. Time je započela nacionalna kampanja ranog otkrivanja proširene trbušne aorte, koja će se sprovesti u sedam gradova u Srbiji.

ПРВИ ПУТ У СРБИЈИ ОРГАНИЗОВАН СКРИНИНГ ПРОШИРЕЊА ТРБУШНЕ АОРТЕ : Мобилне ординације у седам градова

novosti

Autobus sa ultrazvučnim aparatom, kao svojevrsna mobilna ordinacija nalaziće se u u blizini bolnica:u Zrenjaninu 1. april, Subotica - 3.april, Kikinda 4. i 5, Zaječar 6, Kruševcu 7. i 8, a u Leskovcu 10. aprila. U Beogradu će u skrining biti uključeni KBC Bežanijska kosa, gde se pregledi organizuju 11.aprila, i Univerzitetski Klinički centar Srbije - od 12. do 14. aprila.

Skrining je pokrenulo Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Klinikom za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije (UKCS), i Udruženjem kardiovaskularnih hirurga Srbije.

- Klinika za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju UKCS je najstarija vaskularna ustanova u ovom delu sveta, i njeni hirurzi i dan-danas rade najkomplikovanije operacije i najbolje znaju šta znači kada dođe pacijent koji je iskrvario zbog pucanja trbušne aorte - rekla je prof. dr Danica Grujičić, ministarka zdravlja.

Trbušna aorta dugo može da bude proširena i da ne daje simptome, ali kada pukne ishod je često fatalan.

- Studije su pokazale da 25 odsto pacijenata umre odmah usled pucanja zida trbušne aorte, a 50 odsto tokom transporta u bolnicu - ukazao je profesor dr Lazar Davidović, vaskularni hirurg i dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu.

On je istakao da čak i kada se rupturirana trbušna aorta uspešno operiše, premine svaki četvrti pacijent.

- Sa druge strane kada se proširenje trbušne aorte otkrije na vreme i takav pacijent se dobro pripremi za operaciju, smrtnost iznosi jedan odsto - naveo je profesor Davidović i objasnio da je upravo to razlog zbog kojeg su organizovani preventivni pregledi.

Pregledi trbušne aorte savetuju se svim muškarcima starijim od 65 godina, muškarcima i ženama starijim od 55 godina kojima je neko od krvnih srodnika po prvoj liniji imao ili ima aneurizmu (proširenje) trbušne aorte, i svima koji imaju proširenje butne ili zatkolene arterije.

Za godinu 550 operacija

Zemlje kao što su Velika Britanija, Švedska, Danska, Nemačka imaju nacionalni skrining program, čime su značajno smanjile učestalost rupture, odnosno pucanja aorte, ali i smrtnost od ove bolesti. Podaci iz sedam domaćih vaskularnih centara koji rade aortne operacije u Srbiji, tokom 2021. godini pokazuju da je operisano 100 rupturiranih i 450 nerupturiranih aneurizmi. Taj odnos je oko 75 prema 25 odsto, što je značajno lošije nego u zemljama koje imaju skrining, gde on iznosi 95 naspram pet odsto. Zabrinjava, rečeno je, i činjenica da su čak 30 odsto operisanih kod nas mlađi od 65 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Evo kako se proizvodi najkvalitetniji Perfeksov toalet-papir