STIŽE ZAHLAĐENJE SA OLUJNIM VETROM I OBILNIM PADAVINAMA: Zabeleće se gradovi, na planinama do pola metra snega

Novosti online

03. 04. 2023. u 01:00

NAKON veoma promenljivog vikenda, znatno jače pogoršanje vremena očekuje se u sedmici pred nama. Ovo pogoršanje vremena doneće zahlađenje i vreme nalik zimskom, iako smo već uveliko zakoračili u april.

СТИЖЕ ЗАХЛАЂЕЊЕ СА ОЛУЈНИМ ВЕТРОМ И ОБИЛНИМ ПАДАВИНАМА: Забелеће се градови, на планинама до пола метра снега

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Danas će u Srbiji biti umereno do pretežno oblačno sa kišom, a ponegde se očekuju i pljuskovi sa grmljavinom. U toku jutra i prepodneva padavine se očekuju uglavnom na severu i na zapadu Srbije, a od sredine dana i u ostalim predelima, dok bi u Vojvodini prestale. Na istoku Srbije veći deo dana biće suvo, sve do pred kraj dana. Severozapadni vetar će tokom dana biti u pojačanju.

Maksimalna temperatura biće od devet stepeni na zapadu do 17 stepeni na istoku Srbije, u Beogradu oko 11°C.

Krajem dana, tokom večeri i noći sve više će jačati ciklon sa centrom iznad Jonskog mora i on će se premeštati kao Grčkoj, dok će nad centralnom Evropom sve više jačati snažan anticiklon.

Usled takve sinoptičke situacije, nad našim područjem očekuje se veoma izražena razlika vazdušnog pritiska, pa će duvati veoma jak severni vetar, povremeno sa olujnim udarima i preko 75 km/h.

Sa juga i istoka očekuje se veoma jako naoblačenje i ovaj snažan oblačni sistem sa kišom i pljuskovima krajem dana zahvatiće jug i istok Srbije, a u nastavku večeri i noći i ostale predele Srbije, osim krajnji severozapad Srbije, odnosno Bačku.

Dakle, u Srbiji će u ponedeljak krajem dana i tokom noći biti oblačno sa kišom i pljuskovima, na planinama sa snegom. Na jugu i istoku očekuju se veoma obilne padavine, pri čemu bi do utorka ujutro palo i preko 40 milimetara kiše po kvadratnom metru, a talas obilnih padavina zahvatiće i centrlane predele Srbije i Pomoravlje i u ovim predelima očekuje se da padne od 20 do 30 mm, lokalno i više.

U ostalim predelima palo bi od 10 do 20 mm, a suvo će biti uglavnom u Bačkoj.

Na planinma se do utorka ujutro očekuje i preko 20 cm snega, a usled olujnog vetra očekuju se snežni nanosi, smetovi i vejavica.

Ciklon će u svom zadnjem delu povući sa severoistoka vrlo hladnu vazdušnu masu, koja će preko Panonske nizije i Karpata u ponedeljak uveče prodrati preko Srbije na svom putu dalje ka jugu, uz osetniji pad temperature vazduha.

Uz dalji pad temperature vazduha kiša će i u nižim predelima prelaziti u susnežicu i sneg.

U utorak će u Srbiji biti oblačno i veoma hladno sa susnežicom i snegom. U brdsko-planinskim predelima očekuje se povećanje postojećeg snežnog pokrivača, a formiranje snežnog pokrivača očekuje se i u mnogim nižim predelima Srbije, odnosno i u gradovima. Suvo će i dalje biti u Bačkoj ili uz vrlo malo padavina. Kiša se očekuje u Negotinskoj Krajini i ponegde na severu, istoku i jugoistoku Vojvodine i na jugu Kosova i Metohije.

Iako će severozapadni vetar biti manjeg intenziteta i dalje će biti pojačan i pojačavati osećaj hladnoće.

Maksimalna temperatura biće u utorak od 0 do 4°C, na istoku Srbije i na severu Vojvodine do 7°C.

Od ponedeljka krajem dana do srede ujutro na planinama se očekuje da padne od 10 do 30 cm snega, na planinama južne i jugoistočne Srbije i do pola metra. U nižim predelima Srbije i u gradovima očekuje se formiranje snežnog pokrivača od 1 do 15 cm, a na mnogim lokacijama očekuje se i preko 20 cm snega. Severozapad Srbije ostaće skoro bez padavina, a Vojvodina i Podrinje imaće tek vrlo male količine.

Na području Beograda tokom utorka i srede očekuje se od 5 do 15 cm snega, a u višim delovima grada i na širem području Avale može biti i do 20 cm snega.

Temperatura u utorak će biti od samo 0 do 2°C.

Inače, zbog veoma loših vremenskih uslovam narednih dana preporučuje se povećan oprez i to prvo zbog olujnog "severca", koji bi mogao da izazove i materijalnu štetu, ali i da ometa saobraćaj, naročito u kombinaciji sa snegom, uz pojavu vejavice i nanosa. Zbog snega, narednih dana na put ne treba kretati bez zimske opreme, dok će na planinama biti potrebni i lanci.

Kako će sneg biti veoma mokar i težak, mogao bi da izazove štetu električnim kablovima i na poljoprivrednim i ratarskim kulturama i to zbog svoje težine, a dodatna oštećenja mogla bi kasnije nastati zbog mraza. Sve u svemu, pred nama je vreme nalik zimskom, u utorak će vreme biti kao usred decembra, tako da se posledice po poljoprivredne i ratarske kulture i te kako očekuju.

U sredu se očekuje malo toplije vreme, ali i dalje vrlo hladno, uz slabljenje intenziteta kiše, susnežice i snega.

Maksimalna temperatura u većini predela biće oko 5°C.

U noći između srede i četvrtka i u četvrtak ujutro biće uglavnom suvo, pa se u mnogim predelima očekuje i mraz. Intenzitet mraza zavisiće od toga gde se očekuje vedrije vreme. U predelima sa vedrijim vremenom očekuje se jači mraz, a u predelima sa oblačnijim vremenom slabiji mraz ili će izostatati.

U većem delu Srbije očekuju se temperature od -3 do 0°C, a na jugu i jugoistoku Srbije i do -5°C, dok će mraz zasigurno izostatai na istoku Srbije i u tim predelima Srbije očekuje se oko 3°C. U Beogradu se očekuje oko 0°C.

Iako će snažan ciklon sa juga i jugoistoka Balkana sredinom sedmice oslabiti i nastaviti put na istok, a u prizemlju uslediti porast vazdušnog pritiska, Srbija će sve do kraja sedmice biti pod uticajem visinskog ciklona. U sklopu njega nad našim područjem i u drugoj polovini sedmice kružiće vlaga, pa se u petak i za vikend očekuje novo jače naoblačenje sa kišom, na planinama sa snegom.

Biće malo toplije, ali i dalje vrlo hladno za ovo doba godine. Jutarnja temperatura biće koji stepen iznad nule, a maksimalna dnevna u većini predela biće oko 10°C.

Prema trenutnim prognozama, dalje manje otopljenje očekuje se nakon 10. aprila, ali će sve do sredine meseca ostati relativno hladno, uz temperature ispod proseka.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za početak aprila od 14 do 18 stepeni, temperature će u utorak i u sredu biti niže ponegde i za više od 15 stepeni. Iako će prema kraju sedmice uslediti postepeno otopljenje, tokom većeg dela prve polovine aprila temperature će biti ispod proseka.

Ono što je interesantno, ovo će biti treći april zaredom sa snegom u većem delu Srbije, pa i u Beogradu. Inače, u Beogradu je 2021. godine prvi put pao sneg u aprilu posle 25 godina, a sneg je pao i prošle godine u aprilu i bilo ga je čak oko 10 cm.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DRAGULJ SA OBALE DRINE: Mali Zvornik nudi posetiocima svestranu turističku ponudu