OVO JE JEDNA OD NAJNEOBIČNIJIH CRKVI U SRBIJI: Vernici se mole u hrastu - selo nosi staroslovensko ime

S.BABOVIĆ

26. 03. 2023. u 20:10

IAKO nosi staroslovensko ime, selo Dupci kod Brusa ima jednu od najneobičnijih crkava u Srbiji.

ОВО ЈЕ ЈЕДНА ОД НАЈНЕОБИЧНИЈИХ ЦРКВИ У СРБИЈИ: Верници се моле у храсту - село носи старословенско име

Foto:Turisticka organizacija opstine Brus

Mala bogomolja posvećena arhangelu Gavrilu napravljena je od čistog hrasta. A upravo u korenu reči sela, stoji staroslovensko poreklo, jer „dub“ znači-hrast.

- Na prostoru ovog sela u davnini je postojalo mnogo dubova, stabala među kojima je najviše pažnje privlačio jedan hrast-dub koji su starosedeoci izabrali da bude zaštitnik tog mesta-navode u Turističkoj organizaciji opštine Brus.

- Vremenom je tu izgrađena crkva, i oko nje se kasnije formiralo i naselje. Na nekoliko kilometara od Brusa, nalazi se crkva-brvnara koja je u potpunosti izgrađena od drveta.

Crkvu brvnara obnovljena je pod stručnim nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu i jedna je od retkih te vrste u Srbiji.

Veruje se da je crkva brvnara izgrađena u vreme pozne turske vlasti. Materijal, izgled i manja veličina ovakvih objekata omogućavali su vernicima da brzo presele crkvu ili je zbog gradnje u šumi, prosto maskiraju obližnjim drvećem.

BONUS VIDEO:

AMNESTIJA ZLOČINACA U IME BRATSTVA I JEDINSTVA: Izložba o jezivom stradanju Srba i Jevreja na KiM

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

AMBASADOR Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas da je poklapanje eskalacije situacije na Kosovu i Metohiji sa protestima u Beogradu „očigledan pritisak“ na srpsko rukovodstvo i da je „cilj Zapada promena politike Srbije“.

03. 06. 2023. u 15:03

Komentari (0)

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!