NEKADA JE GRADIO NUKLEARKE PO SVETU: Naučnik Radenko Stojaković sad svu svoju energiju daje rodnom Trsteniku

S.BABOVIĆ

14. 03. 2023. u 13:01

NUKLEARNI fizičar mr Radenko Stojaković (75), koji je od 1978. izgradio veliku karijeru u SAD, vratio se u rodni Trstenik i rešio da ulaže u svoj zavičaj. Uz blagoslov vladike kruševačkog Davida, finansiraće kompletno oslikavanje Hrama Svete Trojice u centru grada, ali se na tome neće zaustaviti, jer planira da pomaže i talentovane đake i umetnike.

НЕКАДА ЈЕ ГРАДИО НУКЛЕАРКЕ ПО СВЕТУ: Научник Раденко Стојаковић сад сву своју енергију даје родном Трстенику

Foto:S.Babović

A kako će izgledati unutrašnjost bogomolje koja je 120 godina čekala živopis, mnogi posetioci su mogli da vide na izložbi u Galeriji Narodnog univerziteta u Trsteniku.

- Moja prva sećanja na Trstenik su odlazak u tu crkvu, jer je moja familija sa još dve imala hrabrosti da nosi kolač u crkvu na svakog Svetog Savu. Ovde su mi svi sahranjeni, u toj crkvi sam se molio - kaže za "Novosti" mr Radenko Stojaković. - Posle magistrature sam se zadržao nakratko na fakultetu, potom sam radio u Institutu "Vinča", pa otišao u SAD.

Foto:S.Babović

Crkva Svete Trojice u Trsteniku

Tamo se proslavio kao izuzetan inženjer u kompaniji "Dženeral nuklear enerdži", gde je radio decenijama. Gradio je nuklearke po svetu, u Bostonu bio predstavnik kompanije, ali kada je firma preselila sedište iz Kalifornije u Severnu Karolinu, inženjeri nisu bili raspoloženi za taj premeštaj. Tako Stojaković odlazi prvi put u penziju.

- Razmišljao sam o Abu Dabiju, ali me je kompanija 2008. ponovo angažovala za posao u Kini, gde sam živeo i radio 10 godina - priča Stojaković. - Došla je pandemija, vratio sam se u Srbiju i ostao. Crkvu sam uvek pomagao i u Americi. Sada sam u istoj misiji: pomažem crkvu, ali mi je plan da pomažem i talentovane đake i umetnike.

BLAGOSLOV

PREDSEDNICA opštine Milena Turk kaže da je ceo poduhvat Radenka Stojakovića veliki blagoslov za Trstenik, a episkop David je na otvaranju izložbe podsetio koliko je živopisanje dragoceno, a ikona dar Božji i slika Carstva Božjeg. 

Prvi zadatak je oslikavanje hrama. Za celih 1.200 kvadrata, Stojaković je spreman da samo za majstorske ruke da oko 90.000 evra. Tu su troškovi čišćenja, struje, osvetljenja, ozvučenja. Procene su da će se utrošiti oko 130.000 evra na ceo poduhvat. U crkvi saznajemo da se razmišlja i o gradnji biblioteke i riznice! Angažman umetnika Jovana Atanaskovića, sa suprugom Natašom, koji je oslikao kriptu Hrama Svetog Save na Vračaru, trajaće do tri godine.

- Prvi izazov je bio napraviti odgovarajući koncept, raspored fresaka se prilagođava arhitekturi hrama, uz poštovanje ikonografskog programa. Izazov su bili i tehnički detalji oko samog rada, postavljanje skela, podloge, a deo tehnologije je prenet iz Hrama Svetog Save. I početak radova je poseban izazov, jer belina zidova ume da bude zastrašujuća - kaže Atanasković.

On radi samo pigmentnim bojama kao što se radilo u srednjem veku. Donator je želeo da na freskama preovlađuje klasična zlatna boja, a ograničenija upotreba danas vrlo popularne vizantijske plave biće samo jedan od elemenata koji će kompozicije mnogo razlikovati od onih koje se danas rade.

- Interesantno da je prvi put upravo gospodin Jovan, koji potiče iz poznate svešteničke porodice, trebalo da oslika kupolu crkve pre 30 godina, ali je sticajem nemilih okolnosti, cela ideja odložena - kaže jerej Miroljub Simeunović, starešina Hrama Svete Trojice.

ZNATIŽELjNI TRSTENIČANI

REPREZENTATIVNA izložba Hrama Svete Trojice ima tri celine i u Galeriji NU moguće je osim skica budućeg ikonografskog programa videti i ranije radove autora, bračnog para Atanasković, kao i pojedinačne freske.

- Izložba će trajati do 24. marta, interesovanje je izuzetno, jer mnogi žele da vide kako će crkva na kraju izgledati - kaže slikar Danilo Vuković, direktor NU. 

Crkva je jedna od najakustičnijih u Srbiji, a poznata je i po zvoniku visokom 33 metra, koji ima satni mehanizam iz 1927. Stari ikonostas iz 1848. čuva se u trsteničkoj crkvi, kao i onaj koji je oko 1930. oslikao Voja Trifunović, akademski umetnik iz Novog Sada. Dok budu trajali radovi, Hram će biti sve vreme otvoren. U svakom trenutku vernici će moći da posmatraju rad živopisca. Među njima će, izvesno, najverniji posmatrač biti mr Radenko Stojaković.

Uz sve ove radove na svetinji, ukoliko se kompleks starog hotela u centru grada restitucijom vrati Stojakovićima, Radenko razmišlja da ga sa bratom i sestrom pokloni opštini kao zadužbinu da bi se izgradio izložbeni prostor, studio za umetnike, a od iznajmljivanja lokala finansirale bi se stipendije za darovite Trsteničane. Kaže nam da njegovi najbliži imaju potomke, ali da on nije imao sreće da dobije svoje sa suprugom u Americi. Zato hoće da pomogne deci u rodnom Trsteniku. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

U NARODNU KUHINJU DOSPEO SAM IZ SVILE I KADIFE: Priča Zorana Popovića, iz Čačka, poput filmskih o milioneru koji je postao beskućnik