MANASTIR KOJI MORA DA SE POSETI: Bogomolju je otkrio dečak, oboleo od lepre - zaspao je na svetom mestu i probudio se izlečen (FOTO)

S.BABOVIĆ

15. 03. 2023. u 19:00

LEGENDA kaže da je manastir Strmac u selu Batote kod Brusa otkrio dečak, koji je bolovao od lepre.

МАНАСТИР КОЈИ МОРА ДА СЕ ПОСЕТИ: Богомољу је открио дечак, оболео од лепре - заспао је на светом месту и пробудио се излечен (ФОТО)

Foto:Turisticka organizacija opstine Brus

Zaspao je pod drvetom zove i u snu mu se javilo da je na svetom mestu. Potpuno zdrav i samo sa jednom manjim ožiljkom na levoj ruci, probudi se sutradan i svima ispričao šta se dogodilo.

Meštani dečakovog sela Šošiće, ali i meštani iz okolnih sela, krenuli su da kopaju zemlju i nalaze temelje crkve. Ispostaviće se da je reč o prizemnoj građevini-brvnari.

- Manastir je podignut na temeljima starog manastira, koji datira iz 1313.godine, a koji je srušen za vrme Turaka-navodi se u istorijatu ovog zdanja u Eparhiji kruševačkoj.-Kasnije je 1680. godine podignuta crkva posvećena Svetom Joakimu i Ani. Jedno vreme,Strmac je bio isposnica manastira Studenice a povezuje ih ista slava – Mala Gospojina i Sv. Joakim i Ana koju manastir Strmac slavi.

Za vreme Drugog svetskog rata manastir je bio ženski, pod upravom Igumanije Kosijane, gde je bilo 12 monahinja, kao i monasi sa Valama starog (otac Flavijan,koji je i sahranjen u Strmcu). Od 1949. godine, manastir Strmac je muški.

-Crkva je jedna mala jednobrodna građevina, sa temeljom od kamena, ikonopisana je, i njene najpoznatije freske su Bogorodica sa Hristom i Isus Hrist -podvlače u Turističkoj organizaciji opštine Brus,gde preporučuju ,manastir Strmac kao obaveznu destinaciju.

U prelepom okruženju stabala, u miru i tišini koji se ovde širi, čistoj i netaknutoj prirodi, u okolini crkve je uređen prostor, koji vernicima pruža duševni mir i spokojstvo, a takođe je izgrađen i konak.

U manastir,kažu u Eparhiji,ljudi u velikom broju dolaze nedeljom i praznicima da im se čita molitva za zdravlje. Bračni parovi bez dece dolaze u Strmac, gde im se daje grožđe sa loze Svetog Simeona iz manastira Hilandar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista