MNOGI VERNICI DANAS ĆE BITI U OVOM MANASTIRU: Mladenci se posebno slave (FOTO/VIDEO)

S.BABOVIĆ

22. 03. 2023. u 10:33

MLADENCI se posebno slave u čuvenom Manastiru Svetog Luke u Bošnjanu kod Varvarina, kao jedna od manastirskih slava.

МНОГИ ВЕРНИЦИ ДАНАС ЋЕ БИТИ У ОВОМ МАНАСТИРУ: Младенци се посебно славе (ФОТО/ВИДЕО)

Foto:S.Babović, P.Milošević, N.Badovinac

Svetoj liturgiji koja se služi za 40 mučenika sevastijskih prethodiće osveštavanje darova. Očekuje se dolazak više vladika, episkopa kruševačkog Davida, kao i vikarnog episkopa hvostanskog Alekseja, donedavno igumana Manastira Svetog Luke, koji će biti sa vernicima u Bošnjanu.

Prošle jeseni je u ovom manastiru osveštano rusko carsko zvono na zvoniku visokom 28 metara. Svečanom činu prisustvovao je i patrijarh Porfirije.

Gradnja manastira bila je treća po redu u burnoj istoriji temnićkog kraja, nakon što su Turci 1810. zapalili drveni, a 1427. godine uništili i prvi manastir podignut vek ranije u vreme kneza Lazara. Zajedno sa manastirom proširena je i izgrađena Crkva Svetog Luke, koja predstavlja Saborni hram, podignuta crkva posvećena Svetim carevima mučenicima Lazaru Hrebeljanoviću i Nikolaju Romanovu.

Unutar zidina bogomolje čuvaju se i izuzetne ikone Pećke Krsnice i Hrista Spasitelja u priprati Crkve Svetog Luke, oslikane u Pećkoj patrijaršiji, ikona Bogorodice Trojeručice sa Hilandara, ikona Bogorodice Mlekopitatelnice živopisane u Kareji. Monasi čuvaji i mošti svetih u kivotama od trešnjinog drveta.

U okviru manastira je i skit Presvete Bogorodice Pećke Krasnice, jedinstveno groblje od starih nadgrobnih spomenika i 130 krstova iz Počekovine, manastirski letnjikovac, konak i biblioteka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere