SVEDOCIMA POTREBNO ŠEST I PO GODINA DA SVEDOČE PROTIV TAČIJA: Sve o statusnoj konferenciji u Hagu

S.S.R.

20. 03. 2023. u 12:51

U Specijalnom sudu za ratne zločine na Kosovu i Metohiji traje statusna konferencija u procesu protiv lidera tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Hašima Tačija, Kadrija Veselija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Selimija, a rasprava se vodi o dužini trajanja postupka koji će neminovno biti dug.

СВЕДОЦИМА ПОТРЕБНО ШЕСТ И ПО ГОДИНА ДА СВЕДОЧЕ ПРОТИВ ТАЧИЈА: Све о статусној конференцији у Хагу

Foto AP

 Sudija je od Kancelarije specijalizovanog tužioca i advokatskih timova odbrane tražio da skrate vreme određeno za iznošenje dokaza i iskaze svedoka, jer će, prema procenama, tužilaštvu biti potrebno šest i po godina da ispita svih 312 svedoka.

Do ove procene je došlo uzimajući u obzir radne dane i sate suda, pauze, odlaske na letnje i zimske odmore, kao i praznike. 

Odbrana bivših lidera tzv. OVK je saopštila da ako se svedoci tužilaštva upute na odbranu samo na jednog od optuženih, drugi advokatski timovi ga neće ispitivati.

Advokatski tim Hašima Tačija je naveo i da bi vremenske procene predstavljene svedocima odbrane mogle da budu smanjene.

Suđenje bi trebalo da počne 3. aprila, a "četvorka se tereti za ratne i zločine protiv čovečnosti, ubistva, mučenja Srba, Roma i nelojalnih Albanaca. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

AMBASADOR Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas da je poklapanje eskalacije situacije na Kosovu i Metohiji sa protestima u Beogradu „očigledan pritisak“ na srpsko rukovodstvo i da je „cilj Zapada promena politike Srbije“.

03. 06. 2023. u 15:03

Komentari (0)

NIKADA O OVOME NISAM PRIČAO Nele na HRT-u o ratu i svom poreklu: U mom porodičnom stablu ima i Hrvata i Srba i Muslimana