FOSIL PRAISTORIJSKOG KITA I RIBE AFRIKE: Nesvakidašnji eksponati dostupni javnosti u Prirodnjačkom centru Srbije u Svilajncu (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

03. 03. 2023. u 17:15

ŽIVI eko sistem „Ribe Afrike“, „Fluorescentni minerali“ i „Morski gmizavci“ tri su nove izložbene celine čijim otvaranjem je danas zvanično počela sezona u Prirodnjačkom centru Srbije u Svilajncu.

ФОСИЛ ПРАИСТОРИЈСКОГ КИТА И РИБЕ АФРИКЕ: Несвакидашњи експонати доступни јавности у Природњачком центру Србије у Свилајнцу (ФОТО)

Foto:Z.Gligorijević

Živi eko sistem „Ribe Afrike“ čini akvarijum duži od pet metara sa 300 jedinki i 17 različitih vrsta riba iz jezera Malavi, a postavku izložbe „Morski gmizavci“ čine dva originalna fosila - Pleziosaurus i praistorijski kit Bazilosaurus.

- Prirodnjački centar od 2015. godine gradi poziciju lidera naučnog turizma, a njegova misija je da prezentuje naučna saznanja, ali i da promoviše prirodna bogatstva naše zemlje i apeluje na njihovo očuvanje. Svake godine obogaćujemo izložbe. Posetioci stalne postavke sada će biti u mogućnosti da vide kako svetlost utiče na promenu fizičkih karakteristika fluorescentnih minerala, zbirku originalnih fosila obogaćenu ostacima morskog gmizavca i praistorijskog kita, ali i živi eko sistem riba iz akfričkog jezera Malavi – rekla je direktorka Prirodnjačkog centra Sara Stevanović.

Ministrka za nauku, tehnološki razvoj i inovacije dr Jelena Begović, koja je prvi put posetila ovu jedinstvenu ustanovu, rekla je da nije očekivala da je reč o instituciji na ovom novou, pa slobodno može da se kaže da je on pravi muzej.

- Opština Svilajnac je poznata po mnogim stvarima, kao što su trgovina, poljoprivreda, organska proizvodnja, po dve industrijske zone koje veoma uspešno posluju i prisustvu stranih i domaćih kompanija iz različitih oblasti. Međutim, ono po čemu se ovaj grad razlikuje od mnogih gradova, je što regionalni startap centar, potencijal koji za naše Ministarstvo postaje sve važniji, jer očekujemo da će startap sistem postati veoma važan pokretač ekonomije Srbije. S druge strane, ono što Svilajnac čini jedinstvenim, je Prirodnjački centar – kazala je ministarka Begović.

Ona je dodala da on predstavlja jedinstven centar u regionu i „staje rame uz rame sa raznim Prirodnjačkim centrima i muzejima u Evropi“.

- Zbog izuzetno originalnih i atraktivnih postavki, godišnje ga poseti oko 100 hiljada ljudi, među kojima je 80 odsto dece. On je bitan, jer predstavlja komunikaciju sa stanovništvom, što je izuzetno važno u ovom vremenu novih tehnologija, koje zadiru u sve segmente našeg života. S druge strane se suočavamo sa globalnim izazovima, kao što su klimatske promene, smanjenje i nestanak biodiverziteta, odnosno njegove raznovrsnosti, i izazovima zaštite životne sredine. Ako želimo da sačuvamo prirodu i da novim generacijama ostavimo nešto iza sebe, moramo da volimo prirodu, a da bismo je voleli, moramo da je poznajemo. Zato je ovakav Prirodnjački centar veoma bitan – ocenila je ministarka Begović.

IZLOŽBE

-Pored edukativnog i zabavnog karaktera, Prirodnjački centar ima i naučnu stranu, neprestano radimo na naučnim saznanjima i predstavljamo ih široj populaciji, što nas stavlja na mesto lidera naučnog turizma u ovom delu Balkana. Zahvaljujući novim izložbama, posetioci će moći da vide gde žive i kako se hrane afričke ribe, a funkcionisanje eko sistema, pretpostavljam, najzanimljivije će biti mališanima. Zanimljivo je videti i postavku izložbe „Fluorescentni minerali“, koju čine minerali koji svetle jarkim bojama i menjaju ih – ocenio je kustos Prirodnjačkog centra Stefan Radević.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović rekao je da kada su donosili odluku da realizuju ovaj projekat na to nije bašgledano blagonaklono u Srbiji, a još manje u Svilajncu.

-Niko nas nije razumeo, pa smo i mi počeli da razmišljamo da li smo na pravom putu. Uz pomoć Prirodnjačkom muzeja Srbije i Rudarsko-geološkog fakulteta dobili smo dodatni impuls da radimo pravu stvar. Prirodnjački centar Srbije prošle godine pokazao da je samoodrživ, jer je stvorio višak vrednosti, a deo novca je uložio u nove izložbe. Mislim da je to jedinstven primer u našoj zemlji da nauka samu sebe izdržava, a to je i politika nove Vlade Republike Srbije, što je pokazala kroz osnivanje Ministarstva za nauku, koja ne treba da bude teret, već da se razvija oblasti u kojima deluje. Vlada Srbije je prepoznala da je u Svilajncu to moguće – naveo je Milanović.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda