RUSKI HRIŠĆANI PROTIV AMERIČKIH ULTRALEVIČARA: Politikolog dr Stevan Gajić o novoj podeli sveta

Boris Subašić

24. 02. 2023. u 20:00

RAT u Ukrajini je mnogo više od oružanog sukoba za teritoriju, reč je o sukobu oštro suprostavljenih vrednosnih sistema, u kome su hladnoratovski suparnici zamenili uloge, kaže dr Stevan Gajić iz Instituta za evropske studije.

РУСКИ ХРИШЋАНИ ПРОТИВ АМЕРИЧКИХ УЛТРАЛЕВИЧАРА: Политиколог др Стеван Гајић о новој подели света

FOTO: Arhiva novosti

- Rusija sada nastupa kao branilac tradicionalnih evropskih i hrišćanskih vrednosti. Zapadne elite, stasale iz generacija studenata-trockista, kroz institucije nasilno nameću ultralevičarske “revolucionarne” dogme. Zapad je posle pada Berlinskog zida temeljno dehristijanizovan, a destruktive ideje sadašnjih zapadnih elita i njihove katastrofalne posedice su Rusiji dobro poznate. Zato se ne može reći da je Rusija od odustala od Evrope, već da je Evropa odustala od Evrope. Zato se ruska elita spontano i masovno vraća sopstvenom identitetu i duhovnosti, posle dugog perioda u kome je patila od osećaja podređenosti i inferiornosti prema Zapadu – kaže dr Gajić.Po njegovom mišljenju ključna poruka predsednika Putina tokom nedavnog obraćanja bila je: “Pogledajte Sveto pismo. Tamo je sve rečeno. Porodica je zajednica muškarca i žene. Ali danas se i ti sveti tekstovi dovode u pitanje. Anglikanska crkva planira da razmotri ideju rodno neutralnog Boga. Oprosti im Gospode, ne znaju šta rade”.

- To je poziv na savezništvo svih koji dele tradicionalne vrednosti čovečanstva. Zapad, nekada puritanski protestantski i katolički, potpuno je izgubio identitet i zastupa neke “vampirske vrednosti” sudeći po beskompromisnom podsticanju krvoprolića. Taj sukob vrednosti stvara multipolarni svet, sa blokovima zemalja koje će deliti slične vrednosne sisteme, a oni se upravo definišu određivanjem prema sukobu u Ukrajini – kaže dr Gajić.

FOTO: Arhiva novosti

dr Stevan Gajić

Da Zapad ne namerava da odstupi ni za korak od “pohoda na Istok” ukazuje rečenica koju je američki predsednik Bajden izgovorio 20. februara prilikom posete Kijevu:”Mi smo došli ovde da ostanemo”. Mnogima to zvuči kao hladnokrvna najava da će Amerika posredno ratovati sa Rusijom do poslednjeg Ukrajinca,

- Naravno da će Sjedinjene države učiniti sve da ne dođe do povezivanja protivnika njenih vrednosti bilo gde, po svaku cenu. Pogledajte primer Pakistana, gde je organizovan puč protiv premijera Imrana Kana kada je on odbio da osudi rusku vojnu akciju, a pošto je posle izalaska iz zatvora nastavio političku aktivnost, na njega je izvršen i atentat. U Iranu su, zbog vojne saradnje sa Rusijom, izazvane nasilne demonstracije. Sjedinjene države će učiniti sve da se evroazijski kontinent ne kosoliduje. Za to će se koristiti čak i katastrofalne zemljotrese u Turskoj. Njeni partneri iz NATO daju nesrazmerno malu pomoć svojoj članici, a u ugroženim područjima bande već preuzimaju vlast. Mislite li da je to slučajno? Biće ovo dug sukob, ali nova podela sveta je neminovna. Srbija želi da bude neutralna, ali to Zapadu ne odgovara. Za NATO smo sada, ono što smo bili za Hitlera u međuratnom vremenu: problem u sektoru Jugoistok. Zato pokušavaju da nam ukinu suverenitet, koji moramo da sačuvamo po svaku cenu zbog budućnosti – kaže dr Gajić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (1)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)