O OVIM ZLOČINIMA NA KOSMETU SE DO SADA ĆUTALO: Istorijsko istraživanje Muzeja žrtava genocida u Kruševcu (FOTO)

S.BABOVIĆ

22. 02. 2023. u 16:04

NA ovoj fotografiji prikazano je formiranje dobrovoljaca 21.brdske SS divizije „Skendenberg“, a u pozadini su zastava Albanije,Nemačke,SS-a, portreti Skendeberga na konju i Hitlera.

О ОВИМ ЗЛОЧИНИМА НА КОСМЕТУ СЕ ДО САДА ЋУТАЛО: Историјско истраживање Музеја жртава геноцида у Крушевцу (ФОТО)

Foto:Katalog Muzej žrtava genocida

Ovo je samo jedno od svedočanstava, koju će posetioci Narodnog muzeja Kruševac od 1.marta imati prilike da vide u okviru istorijske izložbe Muzeja žrtava genocida. “Prećutani zločin:Zverstva albanskih kvinslinga nad Srbima i Jevrejima na KiM u Drugom svetskom ratu“.

Autorska izložba istoričara dr Nenada Antonijevića,muzejskog savetnika u Muzeju žrtava genocida,koji je doktorirao upravo na temu ratnih zločina na KiM od 1941.do 1945.godine, donosi brojne podatke o dugo prećutkivanim zločinima u južnoj srpskoj pokrajni. Autor postavke je dr um.Nikola Radosavljević,kustos u istom muzeju.

U dvojezičnom katalogu izložbe koja je postavljena na zvaničnoj internet stranici muzeja objavljeno je više vrlo uznemirujućih i potresnih fotografija albanskih zločina nad Srbima u Drugom svetskom ratu,hronologija zverstava i razlozi za masovno izbeglištvo i internaciju.

Jedan od većih zločina nad civilnim srpskim stanovništvom počinjen je, kako se navodi, u selu Velika na planini Čakor 28.jula 1944.godine kada su pripadnici 21.nemačke SS divizije Skenderbeg koju su sačinjavali albanski kvinslinzi sa KiM,brutalno ubili najmanje 428 meštana,pretežno decu,žene i starce.

-Srpsko i jevrejsko stanovništvo na KiM stradalo je i u logorima i zatvorima,koje su formirali italijanski,nemački i bugarski okupatori,kao i albanski kvinslinzi-naznačeno je u katalogu izložbe.-Najozglašeniji zatvori bili su Gnjilanu,Peći,Prišitini,Uroševcu,Đakovici.

Realizaciju ove izuzetne izložbe koja će biti otvorena do 25.marta, omogućili su Ministarstvo kulture i Fondacija Muzeja žrtava genocida, a podrška je došla i od kruševačkog muzeja,Muzeja Jugoslavije i Ansambla narodnih igara i pesama Kosova i Metohije ,,Venac". Tokom trajanja izložbe organizovaće se i čitav niz pratećih obrazovnih programa i stručnih vođenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna