PLANDIŠTE IMA PET SLUŽBENIH JEZIKA: Prvi na svetu uveli makedonski u zvaničnu upotrebu

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

21. 02. 2023. u 15:14

MEĐUNARODNI dan maternjeg jezika, koji se danas obeležava širom sveta, poseban značaj ima u maloj južnobanatskoj opštini Plandište, jer tamo pripadnici čak četiri nacionalne manjine imaju mogućnost da sva svoja prava ostvaruju upravo na maternjem jeziku.

ПЛАНДИШТЕ ИМА ПЕТ СЛУЖБЕНИХ ЈЕЗИКА: Први на свету увели македонски у званичну употребу

Foto: J. J. BALjAK

Reč je o Mađarima, Rumunima, Slovacima i Makedoncima, koji zajedno čine gotovo polovinu stanovništva cele opštine.

Njihovi jezici se, uz srpski, nalaze u službenoj upotrebi, što Plandište čini jedinstvenim u Vojvodini, verovatno i u celoj Srbiji. Jer, ni jedna lokalna jedinica nema čak pet službenih jezika.

Poslednji jezik koji je uveden u službenu upotrebu je makedonski. Bilo je to 2013. godine. Plandištanci su tada postali prvo mesto na svetu koje je makedonski jezik uvelo u službenu upotrebu.

Međutim, iako imaju pravo da u opštinskim i javnim institucijama vade dokumenta na maternjem jeziku, pripadnici ovih nacionalnih manjina to ne čine. Sve rade na srpskom, jer, kažu, u Srbiji žive.

Dovoljno im je to što se uvođenjem u službenu upotrebu lokalna samouprava obavezala da table na svim javnim ustanovama i table na ulazu u sva okolna mesta ispiše na svih pet jezika. Takođe, i nazivi ulica u selima obeleženi su na jezicima manjina koje u njima žive.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POKLON VIKTORA ORBANA BRATU VUČIĆU: U Srbiju stigla moćna borbena vozila! (FOTO)