KOJI JE GRAD U SRBIJI NEZVANIČNA PRESTONICA VINA? Čuvaju i prskalicu za lozu staru 100 godina (FOTO)

S.BABOVIĆ

14. 02. 2023. u 22:09

VINO se toči u Aleksandrovcu bar od 12.veka,a najstariji eksponat u Muzeju vinarstva i vinogradarstva u gradu gde se danas posebno slavi Sveti Trifun star je 100 godina.

КОЈИ ЈЕ ГРАД У СРБИЈИ НЕЗВАНИЧНА ПРЕСТОНИЦА ВИНА? Чувају и прскалицу за лозу стару 100 година (ФОТО)

Foto:S.Babović

Prskalica za lozu nađena je u selu Batote, ali to nije i jedini raritet u ovom muzeju. Muljače, vage, burad,prese,kazani koje je imalo svako domaćinstvo u Župi svedoči o bogatoj vinogradarskoj istoriji Aleksandrovca. I sam muzej nalazi se u zgradi nekadašnjeg vinskog podruma Vinodeljsko-voćarske škole iz 1924.godine.

Prvo pominjanje župskog vinogorja vezuje se za povelju Stefana Nemanje iz 1196.godine. U popisima iz 1834. godine već se spominju župski vinari. Tako slavni Rajkovići imaju pohvalnicu za njihov "rskavac" lično od Aleksandra Prvog Karađorđevića iz 1933. godine, dok su Zdravkovići iz čuvene Vinarije "Budimir" sačuvali zahvalnicu kralja Milana koja datira iz 1878.

U Muzeju vinarstva i vinogradarstva moguća je i degustacija i to najboljih vina Župe. Samo iz malih aleksandrovačkih vinarija godišnje se "natoči" oko 20 vagona vina, koja dospevaju na trpeze Evrope, SAD, Azije. 

Župa je jedini kraj u Srbiji koji ima najviše sačuvanih „poljana“.Starih vinogradarskih naselja ostalo je 24,a šta se u njima nalazilo, može se videti u muzeju. Ovu šansu svake godine iskoristi najmanje 20.000 turist. Najviše ih je u vreme Župske berbe u septembru i svakog Svetog Trifuna.


BONUS VIDEO - POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA ZAVIČAJNI MUZEJ ŽUPE: Danas otvorena nova stalna postavka u Aleksandrovcu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ UŠAO U NBA ISTORIJU: Denver slavi, niko nikada kao Srbin!