SVETI TRIFUN POHODIO I KRALJEV VINOGRAD : Tradiciju zalivanja čokota i berbe grožđa čuvali i srpski kraljevi u svom vinogradu u Smederevu

Јелена Илић
Jelena Ilić

14. 02. 2023. u 13:14

NA Svetog Trifuna, 14. februara vinogradari izlaze u vinograd da orežu barem jedan čokot vinove loze i poliju ga vinom. Veruje se da će grožđe tako dobro roditi. Tradicija se očuvala do danas, a iako se ne zna ko je prvi počeo, zna se da su čokote zalivali i grožđe brali i srpski kraljevi. Tako je, po mnogima, začetnik vinskog turizma upravo knez Mihailo Obrenović koji je u svom vinogradu u Smederevu organizovao svečane berbe grožđa u koje su dolazila gospoda iz Beograda. I danas se ovde, na desetak hektara, uzgaja vinova loza i pravi vino.

СВЕТИ ТРИФУН ПОХОДИО И КРАЉЕВ ВИНОГРАД : Традицију заливања чокота и бербе грожђа чували и српски краљеви у свом винограду у Смедереву

vinograd smederevo

- Toponim Kraljev vinograd  jedan je od najznačajnijih simbola Smedereva. Njegovi osnivači su kneževi i kraljevi dinastije Obrenović. Začetak  formiranja  vinograda potiče iz vremena kneza Miloša, da bi poseban pečat utisnuo knez Mihailo, a konačno oblikovali kraljica Natalija i njen sin, potonji kralj, Aleksandar Obrenović, kao prvi vinogradar. Svi oni organizovali su vesele i svečane berbe grožđa u svom vinogradu u Smederevu, podseća istoričarka umetnosti  Muzeja u Smederevu, dr Snežana Cvetković.

vinograd smederevo

Miloš Obrenović podigao je vinograd u Smederevu u periodu od 1827. do 1831. godine, kada počinje da gradi i vinski podrum. Po povratku u Srbiju i stupanjem na kneževski tron 1860. i knez  Mihailo Obrenović nastaviće da brine o vinogradu u kojem  će  zasaditi  dve hiljade čokota francuske loze, i izgraditi letnjikovac 1865.godine.

-U  periodu od 1860. do 1868. godine, knez Mihailo gotovo redovno prisustvuje svetkovini branja grožđ u Smederevu. Ovi dolasci su se pažljivo organizovali, i u njima su učestvovali najviši državni službenici, prijatelji dvora i porodica. U Smederevu se  ostajalo dan ili  nekoliko dana. Najsvečanija, i prva, kraljevska berba grožđa „provedena“ je u vreme kraljice Natalije Obrenović dogodila se 26. septembra 1882. godine. Pozvana gospoda su putovala parobrodom od Beograda do Smedereva. U pozivnici za berbu naglašeno je da  gospoda odenu crn kaput, a za gospođe su preporučene kratke haljine, kaže dr Snežana Cvetković.

 Kralj Aleksandar Obrenović je prvi put posetio svoj vinograd u Smederevu, 2. oktobra 1895. godine.  I, posle ubistva poslednjih Obrenovića, Aleksandra i Drage , u Majskom prevratu 1903. godine na njihovom imanju se nastavlja kultura uzgajanja vinove loze, o kojoj su brinuli naslednici imanja.

vinograd smederevo

Po završetku Drugog svetskog rata nekadašnji kraljev vinograd,  postaće deo državne ekonomije „Zlatni breg“ čuvajući tradiciju i dostojanstvo uzgajanja vinograda do današnjih dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!