PRIPREME ZA MALU MATURU OD 400 DO 1.000 EVRA: Kod privatnika obuka minimum 49.000 dinara, pojedinačni čas 10-15 evra

Lj. Begenišić

04. 02. 2023. u 10:00

PRIPREME za polaganje završnog ispita uveliko traju, iako je do male mature ostalo još nepunih pet meseci. Osmaci koji žele da upišu neku prestižnu školu, ništa ne prepuštaju slučaju, pa dodatno pohađaju privatne časove iz sva tri predmeta koji se polažu na maturi - srpskog, matematike i izbornog predmeta, za koji su se opredelili, a većinom su izabrali - biologiju.

ПРИПРЕМЕ ЗА МАЛУ МАТУРУ ОД 400 ДО 1.000 ЕВРА: Код приватника обука минимум 49.000 динара, појединачни час 10-15 евра

Foto I. Marinković

Oni najvredniji sa pripremama su počeli još u septembru, ali najveći broj osmaka sa pripremama kreće sada, u drugom polugodištu, a na njima je da odluče koji će način dodatnog učenja izabarati. Ono što je izvesno jeste da će, za šta god da se opredele - to roditelje papreno koštati.

Direktorka Osnovne škole "Radomir Putnik" Radoslava Mraović kaže da više od polovine maturanata uzima privatne časove kako bi se pripremili za maturu, što je, po njenom mišljenju - nepotrebno:

- To je pomodarstvo jer ko nema privatne časove nije "in", ali i dodatni udar na budžet roditelja, a i pitanje je i koliko su ti privatni nastavnici kvalifikovani - kaže ova direktorka. -Deca danas izbegavaju da zagreju stolicu i nauče gradivo, čekaju da im neko pomogne, pa se zbog toga preteruje sa angažovanjem privatnih nastavnika. A trebalo bi da je suprotno, da svaki đak zagreje stolicu, a da se za dodatno utvrđivanje gradiva obrate školi gde mogu dobiti besplatno ono što im neko drugi nudi za veliki novac.

Praksa je, očigledno, drugačija. Na društvenim mrežama puno je ponuda brojnih privatnih škola u kojima se pripremna nastava odvija u grupama. U jednoj od njih pojašljavaju da iz srpskog i metematike drže 100 časova: po 50 iz oba predmeta - a cena je 49.000 dinara. Za neki od izbornih predmeta predviđena su 42 časa po ceni od 21.000 dinara. To znači da priprema za sva tri predmeta košta 70.000 dinara.

- Roditelji to mogu da uplate u sedam rata, ali ako plaćaju odjednom dobijaju popust od 30 odsto, pa se cena "svede" na 49.000 dinara. Ko se odluči za ovu varijantu plaćanja, praktično dobija besplatne časove iz izbornog predmeta. Časove drže nastavnici iz osnovne škole i gimnazije - kažu u ovoj školi.

Za decu koja radije uzimaju individualne "mentore", čas kod nastavnika metematike ili srpskog košta između 10 i 15 evra.

Da bi se gradivo obnovilo potrebno je najmanje 20 časova, za jedan predmet, odnosno 60 za tri, pa tako računica pokazuje da u najpovoljnijoj varijanti za individualnu pripremu treba izdvojiti oko 600 evra. Roditelji koji žele da im se dete ozbiljno spremi treba da računaju na veći broj časova, pa samim tim i da izdvoje i do 1.000 evra.

Učenici koji nemaju materijalne mogućnosti za privatne časove, ili su gradivo dobro savladali pa im je potrebno samo da ga malo obnove, to mogu učiniti u školama. Sve obrazovne ustanove organizuju nastavu za spremanje male mature, koja se ne naplaćuje. To čine i neke opštine.

U nekim školama, kao što je beogradska OŠ "Nikola Tesla", tradicionalno nastava je učenicima osmog razreda od početka školske godine prilagođena pripremama za malu maturu. Testovi za utvrđivanje gradiva osmišljeni su tako da liče na one kakve će đaci polagati. Za sve osmake, od velike koristi mogu da budu zbirke iz sva tri predmeta koji se polažu na maloj maturi. Zbirke su već u prodaji, sadrže po 450 zadataka, raspoređenih na osnovni, srednji i napredni nivo, a na kraju publikacija nalaze se rešenja. Zbirke mogu da se kupe u svim knjižarama u Srbiji.Prema nekim iskustvima, učenik koji "provežba" sve te zadatke nema razloga za brigu na završnom testu.

Zbirke zadataka koje su zajedničko izdanje Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i "Prosvetnog pregleda", zajedno koštaju 1.100 dinara. Pojedinačno, cena zbirke za srpski ili maternji jezik je 440 dinara, zbirke za matematiku 330 dinara. Za one koji žele da vežbaju zadatke i van ovih zbirki, u prodaji su i testovi sa završnih ispita prethodnih godina.

BONUS VIDEO - OVO JE NAJSLOŽNIJE SELO U SRBIJI: Nalazi se kod Kruševca,u njemu hiljadu srca kuca kao jedno

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!