TAJNA NADGROBNIH SPOMENIKA U SELU KOD KRUŠEVCA: Najstariji je iz 13.veka, svi su posvećeni precima

S.BABOVIĆ

03. 02. 2023. u 16:09

DVA nadgrobna spomenika iz srednjeg veka otkrivena su u selu Zdravinje kod Kruševca.

ТАЈНА НАДГРОБНИХ СПОМЕНИКА У СЕЛУ КОД КРУШЕВЦА: Најстарији је из 13.века, сви су посвећени прецима

Foto:Narodni muzej Kruševac

Javnost je za njih prvi put čula pre šest godina,kada su stručnjaci istakli da je reč o vrlo retkim i značajnim otkrićima. Sve do tada, verovalo se da je nadgrobnik nađen u kuli zvonika Crkve Lazarica s kraja 13.veka bio najstariji.

Oba nadgrobnika imaju uklesane datume nastanka. Na prvom, koji je nađen na privatnom imanju porodice Gajiću selu, piše da je podignut 8.jula,1292.godine, u doba kralja Milutina.To obeležje je samo nekih 200 metara udaljeno od porte Crkve Svetog Đorđa, gde je otkriven nadgrobnik na čijem natpisu piše da datira od 1.septembra,1424.godine.

Stariji nadgrobnik je imao funkciju kamena međaša,a po priči vlasnika imanja, oduvek je bio na tom mestu. Na njemu se javlja tekst gde na jednoj strani piše da je tu „boravište raba Božjeg Marka bogoslova“, a piše i da je „od matere Radoslave“.Isto obeležje ima uklesane i reči „Večna pamet,“ kao i tekst, koji potpisuje izvesni „Pod Damjan“.

Pretpostavlja se i da je u oba slučaja spomenik podignut za ličnost od uticaja, jer su se za njih klesali nadgrobnici na ovaj način.

Interesantno je da se u ataru sela Zdravinje nalazi potez koje meštani nazivaju „Grobljište“. Nije isključeno da na tom području ima još sličnih spomenika.

BONUS VIDEO - OVO JE NAJSLOŽNIJE SELO U SRBIJI: Nalazi se kod Kruševca,u njemu hiljadu srca kuca kao jedno

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)