UPOZORENJE ZA CELU SRBIJU: Rezervi krvi imamo samo za još jedan dan - apel dobrovoljnim davaocima da se odazovu

Novosti onlajn

03. 02. 2023. u 09:30

POSLEDNjIH nedelja smanjene su rezerve krvi u Institutu za transfuziju. Rezervi ima svega za jedan dan. Drastično su smanjene sve negativne krvne grupe, ali i 0+ je na samom minimumu nedeljama unazad. Zato još jednom apel dobrovoljnim davaocima krvi da se odazovu.

УПОЗОРЕЊЕ ЗА ЦЕЛУ СРБИЈУ: Резерви крви имамо само за још један дан - апел добровољним даваоцима да се одазову

Foto: Palanka danas

Mirjana Knežević iz Instituta za transfuziju krvi Srbije rekla je da su jutros samo tri osobe bile da daju krv, a u celoj ovoj nedelji je prikupljeno 800 jedinica krvi, a potrebno je oko 1500 jedinica za normalno funkcionisanje.

- U ovom trenutku rezerve su jednodnevne i nadamo se da će ovaj poziv uticati na naše sugrađane da dođu i daju krv - kaže Kneževićeva.

Prema njenim rečima, u ovom momentu drastično su smanjene sve negativne krvne grupe, ali i 0+ je na samom minimumu nedeljama unazad.

Kneževićeva je pozvala sve sugrađane koji ispunjavaju uslove da daju krv.

Kako je navela, uzrok smanjenih rezervi krvi je jer je dosta operacija odlagano tokom pandemije, odnosno potrebe na klinikama su dosta veće u poslednje vreme.

- Svi pacijenti koji su na čekanju moraju da se strpe još malo dok se ne prikupe veće rezerve krvi. Svi hitni slučajevi moraju da se zbrinu. Važno je da se svi sada zajedno uključimo u ovu borbu - kaže Kneževićeva.

Napomenula je da se za sada ne odlažu operacije, ali ako ne bude bolji odziv, videće se kako će biti od ponedeljka.

- Danas Institut za transfuziju krvi radi do 19 časova, jedan autobus biće na trgu na Ubu. Sutra je svetski Dan borbe protiv raka. Mi svaki februar posvećujemo borbi protiv raka i naglašavamo da veliki broj pacijenata koji boluju od ove bolesti moraju da primaju krv tokom hemioterapije ili tokom hirurških intervencija i zato je važno da njima posvetimo pažnju - podsetila je Kneževićeva.

(RTS)

BONUS VIDEO:

PRELEP PRIZOR: Pogledajte kako je izgledala Kula Beograd u čast prvog srpskog prosvetitelja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

A ONDA SU SRBI POČELI SA ZLOČINOM! Rusija ismeva Nemačku, oduševljena šta su Srbi uradili pred meč sa Engleskom! (VIDEO)