NAJAVLJENA TUČA, NISU JE SPREČILI: Vršnjačko nasilje u Vranju, 14-godišnji učenik brutalno isprebijan

J. Stojković

30. 01. 2023. u 11:49

ČETRNAESTOGODIŠNjI dečak žrtva je novog slučaja vršnjačkog nasilja u Vranju.

НАЈАВЉЕНА ТУЧА, НИСУ ЈЕ СПРЕЧИЛИ: Вршњачко насиље у Врању, 14-годишњи ученик брутално испребијан

Foto J. S.

Od novembra prošle godine, tinejdžerska rasprava sa ekskurzije pretila je da preraste u sukob. Njegov školski drug je organizovao "masovnu tuču", o čemu su saznanja imali direktorka, razredne starešine, roditelji...

Tog dana, pre nego što je dete prebijeno, u školi je održan zajednički sastanak koji po svemu sudeći nije dao rezultate, jer po završetku nastave dečaka su u školskom dvorištu pretukli vršnjaci i naneli mu teške telesne povrede. "Organizator" nije učestvovao u tuči, saznaju "Novosti", iako je na pomenutom sastanku priznao da je pozivao dečake da pretuku njegovog školskog druga.

U Višem javnom tužilaštvu "Novostima" je potvrđeno da se radi na slučaju, ali s obzirom na to da je reč o maloletnicima, nisu mogli da iznesu više informacija na ovu temu.

Nije rečitija bila ni direktorka osnovne škole "Svetozar Marković" Tijana Đokić, koja nije negirala događaj, ali je odbila da o njemu govori.

- Mi smo preduzeli sve što je u našoj nadležnosi, reagovali smo istog dana, obavestili sve nadležne organe. Ne mogu ništa više da kažem - objasnila je Đokićeva, direktorka škole koju pohađa dečak žrtva vršnjačkog nasilja.

Ivana Tasić, majka pretučenog dečaka, kaže, ističući da joj je teško da gleda pretučeno dete u podlivima i modricama, sa polomljenim prstom i nosem, da "neće ćutati jer se i delimično oseća krivom pošto je verovala instititucionalnom rešavanju problema".

- Iako radim u ustanovi socijalne zaštite i ceo radni vek se srećem sa raznim oblicima nasilja, sada želim da govorim isključivo kao majka koja je želela da se problem reši u okviru škole, smatrajući da deca koja su zajedno odrastala ne mogu da ovoliko naude jedno drugom - govori vidno potresena žena nakon provedenih nekoliko dana sa detetom u bolnici.

Povrede dečaka, Foto J. S.

Ona nam je podrobno ispričala kako je od novembra bila zabrinuta zbog svega, da joj je veoma teško palo što je na trenutke osećala i neku vrstu straha kod deteta, o čemu je razgovarala sa njegovom razrednom.

- Znali su da je organizovao tuču, znala je razredna, na kraju je taj dečak bio drzak i prema direktorki škole na sastanku tog dana. Šokirana sam bila što je otac dečaka o ranijim pretnjama i svemu tome što se dešava mesecima čuo prvi put na tom sastanku, tog četvrtka, znači da ga niko iz škole nije ranije obavestio. Žao mi je što nisam obavestila policiju, jer sam tog dana dobila uveravanja da mi je dete bezbedno i onda su me uveče pozvali da kažu da je pretučen - priča Ivana Tasić, ne skrivajući suze.

Ona kaže da je čak i dečak oca koji je označen kao organizator tuče hteo da se pozove policija. Rekao je na sastanku pred svima rečenicu koja je Ivanu jako pogodila: "Bolje da sada zovemo policiju, nego da ga sa 18 godina vadim iz zatvora..."

- Tada sam se baš uplašila i žao mi je što sam dete ostavila u školi i postupila naivno. Jedino je razredna starešina mog deteta od samog početka bila ta koja je reagovala i pokušala da sve spreči - kaže Tasićeva.

Ivana Tasić, Foto J. S.

Majka je upućena u sve detalje, čak je imala uvid u prepisku gde je rečeno da će joj dete biti "invalid od batina". Daće izjavu policiji i, kako kaže, istrajaće u tome da se stane na put nasilnicima, jer ne duguje to samo svom detetu, već i svakom drugom detetu koje može biti žrtva nasilnika iz školskih klupa.

TUŽNA SERIJA

U PČINjSKOM okrugu nekoliko meseci unazad desila se serija vršnjačkog nasilja u školama. Na meti su, osim srednjoškolaca, bili čak i osnovci nižih razreda. Zbog procedure u sprovođenju zakonskih mera i zaštite identiteta maloletnika, uskraćeni smo za detalje o tome kako se odvija istraga u prijavljenim slučajevima.

NAPADAČI IZ DRUGE ŠKOLE

KAKO nezvanično saznajemo od istražnih organa, osumnjičeni dečaci ne pohađaju ovu školu, već školu "Vuk Karadžić" u Vranju. Iz ove obrazovne ustanove zasad se nisu oglašavali ovim povodom, kao ni iz drugih nadležnih institucija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna