"NOVOSTI" ISTRAŽUJU: Šta je potrebno da domovi zdravlja počnu da rade po novom modelu koji je najavila Grujičić

E. V. N.

11. 01. 2023. u 11:30

DOMOVI zdravlja, prema novom modelu rada, koji je najavila ministarka zdravlja profesorka dr Danica Grujičić, trebalo bi kompletno da zbrinu 60 do čak 80 odsto svih pacijenata.

НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ: Шта је потребно да домови здравља почну да раде по новом моделу који је најавила Грујичић

Foto A. Stanković

Za to će biti neophodna promena organizacije u ovim ustanovama, a ponegde i dodatna obuka kadra, kao i proširivanje kapaciteta dijagnostike i, posebno, laboratorija. Jer, na ovom, primarnom nivou, ubuduće bi trebalo da se i rade tumor markeri, analize hormona štitaste žlezde, kardiološka ultrazvučna i holter dijagnostika...

Doktor Aleksandar Stojanović, direktor beogradskog Doma zdravlja Palilula kaže da je to dobra zamisao i da primarni nivo može da odgovori novom načinu rada:

- Činjenica je da će nam neko vreme biti potrebno uhodavanje, naročito sa pacijentima, jer će sada većinu pregleda i drugih zdravstvenih usluga moći da urade u domu zdravlja. Za to će nam biti potrebna dopuna laboratorijske opreme zbog novih analiza. Na odeljenjima interne medicine biće neophodni bolji ultrazvučni aparati, a isto važi i za ginekologiju.

Kada je reč o lekarima i medicinskom osoblju, Stojanović ističe da ih ima dovoljno i da će oni bez problema moći da odgovore novim zahtevima.

Promene na primarnom nivou podržavaju, uglavnom, i ostali od ukupno 158 domoza zdravlja u Srbiji, a efekat bi, prema njihovom mišljenju, bio kompletno zbrinjavanje većeg broja pacijenata nego do sada. Međutim, svi čekaju detaljnija uputstva.

I Dom zdravlja u Jagodini mogao bi da preuzme zbrinjavanje 60 do 80 odsto pacijenata, i da im pruži kompletnu zdravstvenu pomoć. Samo, uz jedan uslov, a to je prema mišljenju direktora Darka Miletića, da se kadrovi opredele kako treba. To znači, adekvatan broj zaposlenih u službama Opšte medicine i Kućnog lečenja.

- Trenutno imamo 34 izabrana lekara i 21 prigradsku i seosku ambulantu, koje bi funkcionalno mogle da odgovore na nove zahteve. Međutim, kako je predviđeno da u ambulanti radi po troje ili četvoro lekara, trebalo bi da povećamo njihov broj najmanje za trećinu - ocenjuje Miletić.

Što se tiče laboratorijske dijagnostike, u Jagodini se već rade tumor markeri, hormoni štitaste žlezde i druge analize. Oprema postoji, jedini problem je što se prilikom jutarnjeg prijema prave redovi, jer u laboratoriju dnevno dođe od 300 do 500 pacijenata.

To bi moglo da se reši zapošljavanjem još pet-šest laboranata.

- Ako se ultrazvučna dijagnostika bude radila na primarnom nivou, lekarima će biti potrebna dodatna obuka, jer niko od njih nije radio na ultrazvuku. Biće neophodna i oprema, jer ultrazvuk sada ima samo Opšta bolnica - dodaje Miletić.

Zaposleni su spremni da rade, računaju na kadrovsko i tehničko pojačanje, Foto A. S.

U Kruševcu koji pokriva čak 101 naselje na teritoriji grada i pruža primarnu zdravstvenu zaštitu za 133.686 stanovnika, još rade presek stanja u kadrovskoj strukturi, medicinskoj opremi i potrebama.

- Proveravamo kadrove, njihovu obučenost, potrebe, još čekamo pravilnik iz Ministarstva zdravlja, a mi ćemo njima proslediti sve naše potrebe - navodi direktorka dr Marina Kostić.

U kruševačkom Domu zdravlja zaposleno je 138 lekara, a među njima 40 specijalista, od toga je 15 pedijatara, šest ginekologa, četiri specijaliste urgentne medicine, kao i tri radiologa. Doktorka Kostić napominje da će se sigurno obezbediti medicinski kadar, kao i da će se potruditi da ispune sve što se od njih bude tražilo.

Prema rečima direktora Doma zdravlja u Užicu koji funkcioniše u okviru tamošnjeg Zdravstvenog centra dr Danijele Marinković, ova organizaciona jedinica može da preuzme zbrinjavanje pacijenata prema najnovijim zahtevima.

- Što se tiče laboratorije, potrebno je uvrstiti nove analize u nomenklaturu za primarnu zdravstvenu zaštitu, uz povećanje broja laboranata, kao i obezbeđivanje prostora za ovu namenu, a oprema već postoji - kaže dr Marinković.

- Imamo dva radiologa koji rade sve utrazvučne preglede i još dvoje lekara specijalista opšte medicine imaju završenu obuku za pregled abdomena. Potrebno je obezbediti još jedan aparat i platiti obuku za još lekara.

I Požarevljani mogu da prošire svoju laboratorijsku dijagnostiku, ali su im, kažu, potrebni reagensi i oprema. Što se tiče ultrazvučnih pregleda za to im je neophodna dodatna obuka medicinskog kadra. Većina specijalističkih pregleda biće u Domu zdravlja Požarevac, a neke usluge biće pružene i u njegovom ogranku u Kostolcu.

Laboratorijske usluge će biti dostupne uz dodatne reagense i u Vranju, a što se tiče opreme i obučenog kadra, u ovoj oblasti zasada je situacija zadovoljavajuća.

- Definitivno će izabrani doktor biti jedan od najvažnijih lekara u zdravstvenom sistemu, i to će biti veliki izazov za naše zdravstvo, naročito za mladi kadar, koji svi priželjkujemo. Problem je nedovoljan broj doktora opšte medicine koji bi se uključili u ovaj proces, a naročito specijalista - kažu u Vranju.

Foto Tanjug

NOVOSAĐANI PRETEKLI MINISTARKU?

DOM zdravlja Novi Sad već zbrinjava više od 90 odsto svih potreba pacijenata za zdravstvenom zaštitom, i oni su još ranije uputili zahtev za proširivanje laboratorijskih analiza, upravo onih koje su sada najavljene kao deo paketa koji će se raditi na primarnom nivou.

Kada je reč o broju lekara koji mogu da rade ultrazvučne preglede srca, abdomena i štitaste žlezde, ističu da će se prilagođavati potrebama pacijenata. Prema planu, od 39 objekata usluge će proširiti svi veći - Liman četiri, Novo naselje i "Zmaj Ognjena Vuka".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona