ODAHNULI SMO KAD JE MATEJA PRODISAO: Vatrogasci iz Zaječara iz šahta dubokog četiri metra izbavili trogodišnje dete

S. M. JOVANOVIĆ

06. 01. 2023. u 15:00

KAD čuješ krik majke i vidiš komešanje ljudi, a znaš da si potreban nekom, ne razmišljaš.

ОДАХНУЛИ СМО КАД ЈЕ МАТЕЈА ПРОДИСАО: Ватрогасци из Зајечара из шахта дубоког четири метра избавили трогодишње дете

Saša Lalić i Andrija Trifunović, Maleni Mateja (u uglu), Foto S. M. Jovanović

Ne odlažeš problem, ne stojiš, nego potrčiš i daš sve od sebe da pomogneš - i danas isto, gotovo uglas govore Saša Lalić (26) i Andrija Trifunović (29), vatrogasci spasioci iz Zaječara, kao i 13. juna prošle godine, kada su iz šahta punog vode, izvukli trogodišnjeg Mateju M. i reanimacijom mu spasli život.

Kao što to čine poslednje tri godine, Lalić i Trifunović, drugovi i kolege, nakon završene dnevne smene, vraćali su se zajedno kući i vozeći pored Popove plaže videli su dramu.

- Gužva, vriska i cika na šetalištu. Kolega je usporio da proverimo da li je neka svađa ili tuča. Iz meteža se čulo da neko pominje dete. Zaustavili smo se i istrčali - kaže Andrija Trifunović.

Ugledali su prizor od koga se ledi krv u žilama. Prolaznici su se tiskali oko izbezumljene majke, panično dozivajući pomoć, a iz šahta u koji je upao mališan šetajući sa majkom, gotovo da se opipljivo mogla čuti jedino - tišina. Sablasna i teška. Vreme je izmicalo...

- Samo smo stopala detetova videli u toj tmini. Procenili smo da je dubina oko četiri metra, plus voda. Kolega je otrčao do vozila, uzeo sajlu za vuču i opasao se oko grudi - priča Trifunović.

- Nije bilo vremena da sajlu vežemo, pa smo je samo zategli oko mog grudnog koša. U tom prostoru nisam uspeo da lepo priđem detetu jer je šaht bio uzan. Zgrabio sam ga za nogu i dao znak kolegi da nas podigne. Nisam obraćao pažnju na sajlu koja se zatezala oko mene, cepajući mi majicu i stvarajući modrice - nastavlja Saša Lalić.

Komandant Igor Dimitrijević, načelnik Branislav Matić, majka Anita sa Matejom i hrabri spasioci, Foto S. M. Jovanović

Tu na pločniku šetališta drama se nastavila: Mateja nije davao znake života.

- Bio je bez svesti, modar u licu i ukočene vilice. Odmah sam počeo reanimaciju srca, kako sam znao i umeo. Samo smo razmišljali da dečaku bude bolje. Odahnuli smo kad je počeo da diše, kad je došao sebi. Predali smo ga Hitnoj pomoći koja je u međuvremenu stigla - kaže nam Andrija.

Slučajno ili ne, Mateja i Andrija su rođeni istog dana, 26. jula.

- Nismo bili u Zaječaru kad je Mateja slavio treći rođendan pa nismo mogli da budemo gosti na njegovoj zabavi, ali smo otišli posle. Ostali smo u kontaktu, čujemo se i vidimo povremeno. Pazimo na njega - kažu ovi skromni mladići.

Pravovremena i efikasna reakcija dvojice zaječarskih vatrogasaca i spasavanje života dečaka koji u trenutku drame nije imao ni tri godine, odjeknula je Srbijom. A, njih dvojica vele da su radila svoj posao.

- Ipak, svi nas od tada gledaju drugačije, ali mi ovaj posao radimo svaki dan, a on je takav da spasavamo ljude, životinje, imovinu... Lepo jeste, ali je deo onog što smo izabrali za svoje zanimanje. Maštali smo o ovom pozivu još kao deca - kaže Lalić, koji je vatrogasac spasilac već tri godine.

Njegov drug i godinu iskusniji, Andrija Trifunović dodaje:

- Kolege su nas poštovale i pre letošnjeg događaja, ali su oduševljeni jer su ovim našim delom i naša jedinica i vatrogastvo podignuti na neki viši nivo. To je divan osećaj.

Cela Srbija zna za nas!

ANĐELI ČUVARI

NEMIO događaj, srećom, na dečaku nije ostavio posledice. Sada uživa u detinjstvu radujući se sa svojim najbližima i drugarima.

- Nema dana da ne pita kada ću da ga vodim kod njegovih vatrogasaca, da ih vidi. Stalno ih pominje. Nemam reči da im se zahvalim - kaže Matejina majka Anita Božilović. - Moje dete je dobilo prijatelje za ceo život, dvojicu anđela čuvara, Sašu i Andriju.

NAGRADA I MEDALjA

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić odlikovao je Sašu Lalića i Andriju Trifunovića zlatnom medaljom za hrabrost “Miloš Obilić” za ispoljenu izvanrednu hrabrost i delo ličnog herojstva. Ova dvojica odvažnih momaka su i prvi dobitnici nagrade za hrabrost “Hajduk Veljko” Grada Zaječara.

- Velika su čast ove nagrade. Znače i nama lično, a i našoj jedinici jer pokazuju da neko vidi i ceni ono što radimo svakodnevno - kažu naši heroji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda