U NAJSKORIJE vrijeme žalosna doktrina ustaljene srbofobije diktira i manir da se različite izjave necrnogorskih Srba označavaju i doživljavaju kao neka vrsta napada na crnogorsku državnost, uz često suspendovanje prava ovim ljudima da uopšte i govore o Crnoj Gori (a krajnji, i najradikalniji primjeri ovakve nesrećne prakse, doslovne su zabrane ulaska na teritoriju naše zemlje).

Komentari (3)

Dream

08.01.2023. 14:29

Jeste li pravili spisak koliko je Crnogoraca pravilo danasnju Srbiju? Kako god se izjasnjavao i Njegos i Kralj Nikola I oni nikada nisu bili lojalni nekom drugom sem Crnoj Gori i borili se za nju i za njenu nezavisnost. Oni koji danas sebe zovu Srbi iz CG, a pri tom nemaju ama bas nikakvu vezu sa Srbijom osim preko crkve, nisu lojalni Crnoj Gori. U tome je sva kvaka moji prijatelji.

predrag

08.01.2023. 15:48

Država Crna Gora je Austro Ugarski projekt oponent državi Srbiji iza koje je stajala Rusija.To šta je poteklo iz Nahija ili odakle već više nije bilo važno .Poslije šćepana malog sve je bilo drugačije...

crni

09.01.2023. 01:20

Ni jedan Crnogorac antisrbin nije pravio Srbiju, već je teritorija današnje Srbije, koja je sticajem istorijskih okolnosti u tim granicama, naseljena iz nekadašnjeg Vilajeta Skenderije(prostor između reke Neretve i reke Međe i između Jadranskog mora i reke Lim), a koji je nestao širenjem pobunjeničke teritorije Crne Gore. Vi ovde govorite kao da su u pitanje neke novonacije i da su teritorije pretežnije ljudima, a ne da se zapravo Srbija logično zove po narodu Srba, kao što se u stvari i zove. Crna Gora je samo naziv za jedan deo gornje Zete koja je srednjovekovni srpski banat. Jednostavno se taj naziv sa teritorije gornje Zete preneo kroz srce Vilajeta Skenderija, gde su živeli čisti Srbi i klanovskoj i bratstveničkoj organizaciji, a koji su i repopulisali najveći deo teritorije današnje Srbije.