MUŠTULUK STIGAO OD NOBELOVCA: Priznanje Filipu Biheloviću, profesoru Hemijskog fakulteta u Beogradu

B. Borisavljević

16. 12. 2022. u 10:00

PROFESOR Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dr Filip Bihelović (41), najbolji je mladi predavač studentima u svetu.

МУШТУЛУК СТИГАО ОД НОБЕЛОВЦА: Признање Филипу Бихеловићу, професору Хемијског факултета у Београду

Foto: Novosti arhiva

On je prvi naučnik iz Srbije, dobitnik ovog prestižnog akademskog priznanja. Koliki ugled naš mladi hemičar uživa u svetskoj naučnoj zajednici, govori i to što ga je o dobijanju nagrade obavestio lično čuveni nemački profesor Benjamin List, dobitnik Nobelove nagrade za hemiju za 2021.

U izjavi za "Novosti", profesor Bihelović, kaže da je izuzetna čast poneti ovo priznanje, ali da je bio zatečen i u prvi mah nepoverljiv, kada je na svom mejlu, video-poruku upućenu sa adrese nobelovca Lista.

- Posle inicijalne neverice i pomišljanja da se možda radi o jednoj od internet prevara, ispostavilo se da je mejl adresa autentična i da je dopis zaista stigao od profesora Lista, što je samo po sebi velika čast - kaže nam Bihelović.

Prof. dr Filip Bihelović, Foto Privatna arhiva

On objašnjava da nemački izdavač naučnih časopisa Thieme Chemistry, priznanje promising professor at the beginning of career, dodeljuje već 25 godina mladim profesorima, koji su, po njihovom mišljenju, na početku uspešne karijere.

- Direktan povod za njihovu odluku je rad koji smo objavili u jednom od najprestižnijih međunarodnih časopisa: Angewandte Chemie International Edition, a koji je rezultat istraživanja iz oblasti hemijske sinteze alkaloida alstonlarsina A, jedinjenja veoma kompleksne strukture i zanimljivog biološkog dejstva. Istraživanje je urađeno na Hemijskom fakultetu, kao deo projekta finansiranog od Fonda za nauku Republike Srbije.

U realizaciji je ravnopravno učestvovala i dr Zorana Ferjančić, vanredni profesor Hemijskog fakulteta, uz pomoć mlađeg kolege, Andreja Kukuruzara, sada asistenta na našem fakultetu. Tim je deo veće istraživačke grupe, kojom rukovodi akademik prof. dr Radomir N. Saičić - priča naš sagovornik.

Profesor Bihelović objašnjava da se tim naučnika bavi organskom sintezom prirodnih proizvoda i biološki aktivnih molekula, kao i razvojem novih hemijskih reakcija.

Kombinacija ova dva pravca istraživanja omogućava efikasnu sintezu veoma kompleksnih molekula, a naše višegodišnje interesovanje usmereno je ka indolskim alkaloidima.

- Reč je o jedinjenjima izuzetno značajnim za medicinu. Mnoga ovakva jedinjenja nalaze primenu u medicini, za lečenje raznovrsnih oboljenja i medicinskih stanja. Izvesno je i da će u budućnosti neka od njih imati sličnu primenu, pa rad na ovom istraživačkom polju ima kako fundamentalni akademski karakter, tako i potencijalni primenjujući - kaže nam.

NASTAVIĆE DA RADI U SRBIJI

IAKO priznat i poštovan u svetskim naučnim krugovima, profesor Bihelović se odlučio da karijeru gradi u okviru svoje matične kuće, Hemijskog fakulteta u Beogradu.

- Uz pomoć starijih profesora i kolega trudimo se da u naš istraživački tim uključimo mlade studente i istraživače, zaljubljenike u hemiju. Istraživanja kojim se trenutno bavimo finansira Fond za nauku Republike Srbije. To nam je omogućilo znatno komforniji i produktvniji eksperimentalni rad, jer bez značajnih finansijskih sredstava za kupovinu hemikalija i laboratorijske opreme nije moguće ostvariti rezultate koji će biti na svetskom nivou.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...