EVROPA NOSTRA: Očuvanje kulturnog nasleđa jednan od ulova za približavanje EU

Tanjug

05. 12. 2022. u 18:23

OČUVANjE kulturnog nasleđa, tradicije i istorije, kao i ulaganje u nauku i obrazovanje neki su od prioriteta ka približavanju Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, poručila je danas generalna sekretarka organizacije "Evropa nostra" Sneška Kvedvlig Mihailović.

ЕВРОПА НОСТРА: Очување културног наслеђа једнан од улова за приближавање ЕУ

Foto: P. Milošević

Ona je to rekla na 22 Beogradskom ekonomskom forumu i naglasila da zemlje regiona ne povezuju samo ekonomski interesi, već i zajednička istorija.

-Kultuno nasleđe i istorija definišu svaku zemlju, ako u kulturnom nasleđu ne vidimo kao nešto što nas okuplja nećemo uspeti u evrointegracijama, zaključila je ona.

Istakla je da je kulturno nasledje jedan od resursa zemalja regiona i da ukoliko negujemo svoju tradiciju i kulturu možemo postati privlačni za strane investitore i turiste.

Smatra da mnogi urbanistički projekti uništavaju kulturno nasledje i osudila inicijativu da se na Kalemegdanu postavi žičara.

Podsetila je da su zemlje Zapadnog Balkana nekada bile jedna država i da treba da se ujedine kada je u pitanju "evropski san".

Mihailović je naglasila da podržava inicijativu Otvoreni Balkan i izrazila zadovoljstvo što je pokrenuta zajednička razvojna inicijativa u regionu kako bi se oformilo zajedničko tržište.

Takodje, rekla je i da joj je drago što je region ujedinjen i u sprovodjenju Zelene agende i borbi protiv klimatskih promena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

SOČNO TELEĆE PEČENJE U RERNI: Po receptu najiskusnijih kuvara - tajna je u brašnu