PREOTIMAJU KULTURNU BAŠTINU OD CRNOGORACA? Praznik i Kolo Svetog Tripuna na hrvatskoj listi UNESKO (FOTO)

V.K.

29. 11. 2022. u 20:00

IAKO ih je Crna Gora upisala kao svoje, iz hrvatske misije u Unesko saopšteno da su Praznik Svetog Tripuna i Kolo Svetog Tripuna tradicija Hrvata iz Boke Kotorske koji žive u Hrvatskoj!

ПРЕОТИМАЈУ КУЛТУРНУ БАШТИНУ ОД ЦРНОГОРАЦА? Празник и Коло Светог Трипуна на хрватској листи УНЕСКО (ФОТО)

Foto: B.Dabić

Oni su upisani u UNESKO Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovečanstva, objavila je na Tviteru Gordana Genc iz hrvatske misije pri UNESKO. 

Sve ovo se dešava nakon što je, krajem prošle godine, Bokeljska mornarica Kotor, na crnogorski zahtev, zvanično uvrštena na UNESKO-vu listu svetske nematerijalne kulturne baštine. U Nominacionom listu Crne Gore navedeni su i kult Svetog Tripuna, katolici i Hrvati, kao i pripadnici ostalih nacionalnosti na prostoru Boke Kotorske koji su učestvovali u njenom očuvanju.

Navodi se da se praznovanje u Splitu obeležava najmanje od 1873. godine, a u Zadru od 1915, kao i u drugim hrvatskim gradovima.

- Duhovnost Hrvata katolika iz Boke Kotorske ("Bokeljskih Hrvata") vezana za kult Svetog Tripuna. Ovaj svetac, koji je rođen 232. godine nove ere u selu Kampsade u današnjoj Turskoj, ubijen je u 18. godini jer je odbio da negira svoju hrišćansku veru. Njegovi posmrtni ostaci doneti su u Kotor 809. godine i od tada se slavi kao zaštitnik Kotora, Biskupije kotorske i Bokeljske mornarice - navodi se na sajtu UNESKO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

OTKRIVENO KOJI JE BIO AVION: U tragediji poginuo bračni par