KAKO ZAŠTITITI KULTURNO NASLEĐE POREČJA: Održan dvodnevni naučni skup u leskovačkom Narodnom muzeju

Игор Митић
Igor Mitić

25. 11. 2022. u 18:15

NA dvodnevnom naučnom skupu stručnjaci iz Srbije i Republike Srpske razgovarali su o očuvanju kulturnog nasleđa Leskovca i Jablaničkog okruga sa posebnim akcentom na varošicu Vučje i porečki kraj.

КАКО ЗАШТИТИТИ КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ ПОРЕЧЈА: Одржан дводневни научни скуп у лесковачком Народном музеју

foto: I.Mitić

U Narodnom muzeju u Leskovcu ističu da rade na izradi studije zaštite spomeničkog nasleđa na teritoriji Leskovca kao i na projektu pod nazivom „Zaštita urbane celine varošice Vučje“ koji se, pored ostalog, odnosi i na zaostavštinu porodice Teokarović uključujući porodične kuće u centru mesta, fabrike i nekadašnje kuće za radnike.

- Na listi kulturnih dobara nalaze se i objekti koji su imali posebnu ulogu u narodnooslobodilačkoj borbi, a jedan od predloga bio je da se upravna zgrada fabrike čuvenih idustrijalaca pretvori u kreativan kulturni centar u kome bi umetnici sami vodili program – kazao je Nebojša Dimitrijević, direktor Narodnog muzeja u Leskovcu.

foto: I.Mitić

Ovo je završna aktivnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša i leskovačkog muzeja koji su se minulih meseci bavili ažuriranjem podataka o nepokretnim kulturnim dobrima na južnom delu Leskovca i pripremom dokumentacije za proglašenjem kulturne celine u Vučju.

Nadležni kažu da na listi imaju 44 kulturna dobra u Leskovcu i okolini, a u Jablaničkom okrugu 62 koja su zakonom zaštićena odnosno za koje su urađeni predlozi za proglašenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna