KEC IZ VLADANJA - ODE GODINA: Prvi sastanak radne grupe za prevenciju nasilja u školskim ustanovama

Lj. BEGENIŠIĆ

30. 11. 2022. u 08:44

PROCEDURE u vaspitno-disciplinskom postupku treba da budu skraćene, ocena iz vladanja da bude prihvaćena i kao ocena za neprolazak u sledeći razred, a logopedi, psiholozi, pedagozi i sekretari moraju biti vraćeni u škole u punom kapacitetu.

КЕЦ ИЗ ВЛАДАЊА - ОДЕ ГОДИНА: Први састанак радне групе за превенцију насиља у школским установама

Foto N. Karlić

Takođe, u škole treba uvesti i socijalne radnike i specijalne pedagoge.

Ovo su predložili predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije na konstitutivnom sastanku Radne grupe za prevenciju nasilja u školama koji je održan juče u Vladi Srbije.

Sindikati insistiraju i na boljoj saradnji škola sa drugim relevantnim institucijama iz socijalne i zdravstvene zaštite, koje bi školama pružile adekvatnu pomoć.

Istovremeno iz Ministarstva prosvete su poručili da su se na sastanku čuli različiti predlozi, a da je zaključeno da se u narednom periodu razmotre sve mogućnosti za bolju prevenciju, ali i adekvatniju primenu zakona, posebno u delu sankcija, ali i pojačavanje mere gde je potrebno.

- Zadatak Radne grupe je  da izvrši analizu postojeće zakonske regulative u oblasti zaštite od nasilja u ustanovama obrazovanja i vaspitanja i da predloži izmene ovih propisa iz delokruga Ministarstva u cilju unapređivanja oblasti zaštite od nasilja u sistemu obrazovanja - navode u Ministarstvu.

Na sastanku je razmatran niz mera, koje uključuju i izmene podzakonskih akata, a napravljen je i plan rada po kome bi pravilnici trebalo da budu promenjeni do 20. decembra, što je zahtev Branka Ružića, ministra prosvete.

Ova Radna grupa i formirana je na inicijativu ministra Ružića, posle poslednjeg talasa nasilja u školama, a čine je predstavnici ministarstava za prosvetu, brigu o porodici i demografiju, zatim ministarstva policije, pravde, zdravlja, za državnu upravu i lokalnu samoupravu, predstavnici reprezentativnih sindikata u prosveti, direktori škola, psiholozi, pedagozi, kao i stručnjaci za bezbednost.

* * * * * * * * *

UNIJA SINDIKATA PROSVETNIH RADNIKA POVODOM SERIJE EKCESA ZA DANAS ZAKAZALA PROTEST

Škole zbog učestalih napada u podne obustavljaju rad

U ŠKOLAMA članicama Unije sindikata prosvetnih radnika sutra neće biti nastave, i to je znak otpora nasilju koje se događa u obrazovnim ustanovama. Na ulice i trgove u podne će izaći naše kolege iz 820 škola u 46 gradova u Srbiji i reći ćemo "stop nasilju", najavili su juče sindikalci.

Jasna Janković, predsednica USPS, na konferenciji za štampu održanoj ispred Vlade Srbije, navela je da tolerancija na nasilje mora biti nulta. Na skupu je pročitan i proglas pod nazivom "Stop nasilju u školama".

- Doći ćemo u situaciju da se tuku svi sa svima: roditelji, deca i nastavnici - upozorila je Jasna Janković.

Zvonimir Jović, predsednik USPRS Vojvodine, izneo je zahtev da se prosvetnim radnicima dodeli status službenog lica, što bi im dalo veću sigurnost i zaštitu.

- Dodeljivanje tog statusa prosvetarima je polazna osnova za razgovore s Vladom, a od ministra očekujemo da pokrene razgovor o tome - naveo je Jović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!