DANAS PRVA SEDNICA RADNE GRUPE Ružić: Nove mere protiv nasilja u školama do 20. decembra

Tanjug

29. 11. 2022. u 09:14

MINISTAR prosvete Branko Ružić izjavio je da će danas biti održana prva sednica radne grupe, čiji će zadatak biti da drastično unapredi sigurnost u školama, i da će nove mere protiv nasilja u školama biti predložene do 20. decembra.

ДАНАС ПРВА СЕДНИЦА РАДНЕ ГРУПЕ Ружић: Нове мере против насиља у школама до 20. децембра

Foto MPNTR

- Radna grupa će okupiti sve relevantne aktere: eminentne stručnjake za borbu protiv nasilja, psihologe i pedagoge s velikim radnim iskustvom iz školske i kliničke prakse, predstavnike resornog Ministarstva, prosvetnih sindikata, udruženja roditelja... - naveo je Ružić u intervjuu za Politiku.

Dodao je da je cilj da se iskoriste svi mehanizmi koji su na raspolaganju da sistem, koji je, kaže, formalno veoma dobro ustrojen, bude još efikasniji.

Ministar, koji će rukovoditi radom radne grupe, kazao je da se ona formira, između ostalog, i kako bi se videlo da li u nekom segmentu treba da se poštre sankcije u odnosu na pravni okvir koji već postoji.

- Rad ovog novog tima biće oročen, a 20. decembar je rok da se utvrde manjkavosti i predlože izmene u dosadašnjoj praksi - naveo je Ružić.

Naveo je i da nije najvažnije da se bavimo kaznama, već prevencijom nasilja i dodao da nastavnici rade najplemenitiji posao, jer su svoje živote posvetili obrazovanju dece, te da imaju empatiju, odgovornost i entuzijazam.

Ružić apeluje da u slučaju da se nasilje desi u školama treba odmah da se prijavi prvo razrednom starešini, ili učitelju, zatim psihologu i pedagogu, a krajnja instanca je ministarstvo.

On je upozorio i da će u slučaju skrivanja nasilja, odnosno ukoliko neko u tom lancu zataškava problem, biti sankcionisani.

- Ako u nekim sredinama preovladava palanački mentalitet gde se vodi računa čije je dete, ja pozivam sve da kad neko nekome brani da prijavi da je "nečije dete" nestašno, pravi probleme, čini nasilje, javite ministarstvu - postupaćemo - navodi Ružić.

Dodaje da pored "Stop nasilju!" i pojačanih mera prevencije i sankcija moramo reći i "Tu smo!" i učeniku i nastavniku, i žrtvi i nasilniku.

- Podrška je svima potrebna da se ne bi pošlo stranputicom - kazao je Ružić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

NAKON VUČIĆEVIH PITANJA MUK: Predsednik o lažnim patriotama (VIDEO)