SAMO DA NAM NAŠA POLICIJA OSTANE ŠTO DUŽE: "Novosti" sa meštanima Horgoša, posle akcije snaga bezbednosti i obračuna sa migrantima (FOTO)

Jelena Lemajić

27. 11. 2022. u 10:00

ŠESTORO migranata je u bolnici posle sukoba i pucnjave u Horgošu, a više od 1.000 je prebačeno u prihvatne centre, potvrdio je juče pomoćnik direktora policije, pukovnik Dragan Vasiljević.

САМО ДА НАМ НАША ПОЛИЦИЈА ОСТАНЕ ШТО ДУЖЕ: Новости са мештанима Хоргоша, после акције снага безбедности и обрачуна са мигрантима (ФОТО)

Foto J. Lemajić

Policija je kod migranata pronašla automatsko oružje, pištolje, municiju, a kod nekih i obeležja terorističke OVK, dodao je Vasiljević za RTS.

- U četvrtak po podne prijavljen je oružani sukob između grupa krijumčara ilegalnih migranata. Policija je odmah reagovala. Šest osoba se javilo u opštu bolnicu sa povredama. Nalaze se pod policijskim nadzorom. Policija preduzima intenzivne mere na pronalaženju izvršilaca krivičnog dela - rekao je Vasiljević.

Prema njegovim rečima, uglavnom se radi o državljanima Avganistana i Maroka. Migranata ima najviše u zonama graničnog pojasa na teritoriji policijskih uprava Subotica, Kikinda, Sombor, Vranje, Pirot, ali su prisutni i u drugim delovima zemlje.

U narednom periodu, kako je istakao Vasiljević, ne očekuje se veći priliv migranata, koji je ove godine u odnosu na prethodnu znatno veći. Akcija MUP po ovom pitanju, napominje, i dalje traje na teritoriji cele Srbije, dok je po nalogu ministra unutrašnjih poslova pojačano prisustvo policije u svim delovima zemlje.

Foto J. Lemajić

- Po nalogu ministra, u četvrtak je formirana i nova radna grupa koja se bavi bezbednosnim pitanjima, posebno prema teritoriji Mađarske, Severne Makedonije i Bugarske, u koju su uključeni pripadnici Uprave granične policije, Žandarmerije, Uprave kriminalističke policije, Uprave policije, SAJ i policijskih uprava, kao i SUK - rekao je Vasiljević.

Pomoćnik direktora policije pozvao je građane da u svakoj situaciji, u kojoj sami procene da im je sumnjivo ponašanje migranata, odmah pozovu najbližu policijsku stanicu ili se obrate najbližem policijskom službeniku.

- Uveravam građane da mogu biti potpuno spokojni. Policija u potpunosti obezbeđuje red i mir - poručio je Vasiljević.

Upravo zbog pucnjave u centru Horgoša, a potom i izmeštanja više od hiljadu migranata iz ovog pograničnog sela, održan je u petak uveče još jedan zbor građana, koji već duže vreme apeluju da im se pomogne. Oni traže da se poveća prisutnost bezbednosnih snaga u selu i okolini, da država zaštiti njih i njihovu imovinu. U četvrtak uveče u javnost je izašao snimak pucnjave u centru sela, ali meštani, koji nisu hteli pred foto-aparate novinara, tvrde da se ona čula i na nekoliko drugih lokacija.

- Sve je to pratio stravičan lavež pasa tako da je zvučalo strašno - rekao je jedan meštanin. - Proteklih dana strah se uvukao u sve nas. Sada smo malo odahnuli, ali ovo nije trajno rešenje. Oni će vrlo brzo ponovo doći ovde.

U petak su selom defilovali crni žandarmerijski džipovi i autobusi. Gotovo filmske scene hapšenja, pretresa ilagalnih kampova i dovoženja migranata na Guci salaš kod auto-puta, preplavile su medije.

- Odavno govorimo da će do ovoga doći jer su ovim ljudima lako dostupni droga i oružje. Marokanci su poznati po konzumiranju narkotika, zato smo tražili da se pod nadzor stave i neki naši stanovnici od kojih kupuju drogu - rekao je Janoš Đ. - Krijumčari su posebno opasni, ovde su razvili veoma unosan biznis.

Uprkos velikom broju migranata, pucnjave do sada u selu nije bilo, ali su zato krađe i vandalizam uobičajena pojava.

- Kradu sa rafova šta stignu, a ko sme da trči za njima. Jedno vreme su se svi manjkovi odbijali radnicima od plata, ali sada je to prestalo, jer se vidi da je nemoguće sprečiti - kaže nam prodavačica Ilona. - Mnogi ljudi su se odselili iz Horgoša, ali kome sada prodati kuću, ko će da dođe ovde da živi, kad nekada ima više migranata na ulicama, nego našeg stanovništva.

Kako su na zboru građana rekli predstavnici lokalne samouprave Kanjiže, dobili su obećanje da će u ovom kraju biti povećan broj pripadnika bezbednosnih snaga. Opština će, kako najavljuju, finansijski pomoći da se obezbede svi uslovi, smeštaj i vozila, da oni borave u Horgošu i život u njemu učine bezbednijim. Iako je u Horgošu situacija eskalirala, i druga pogranična sela kanjiške, novokneževačke i subotičke opštine vrve od migranata. U proteklih nekoliko godina život se trajno promenio i stanovnicima Martonoša, Majdana, Bačkih Vinograda, Čikerije…

U PRIHVATNIM CENTRIMA 4.000

KOMESARKA za izbeglice i migracije Nataša Stanisavljević izjavila je juče da Srbija humano postupa prema migrantima i izbeglicama, a onima koji zloupotrebe gostoprimstvo poručuje da se zakoni moraju poštovati. Stanisavljevićeva ja za TV Prva, komentarišući pucnjavu na Horgošu i akciju policije, kazala da za takvo ponašanje migranata nema tolerancije.

U Srbiji je u prihvatnim centrima oko 4.000 migranata, a procena je da je oko 1.000, 1.500 migranata van centara. Trenutno je najviše migranata iz Avganistana, Sirije, Maroka i Pakistana i to 92 odsto su punoletni muškarci, četiri odsto žene i oko tri odsto deca.

 

SUROVE KRIMINALNE GRUPE

NAČELNIK Pogranične policije Mile Jandrić izjavio je da je u blizini Horgoša još nekoliko stotina migranata, da određene grupe zloupotrebljavaju migrantsku situaciju za vršenje krivičnih dela, ali da građani ne treba da budu zabrinuti za bezbednost. Jandrić je za TV Prva ocenio da su te kriminalne grupe agresivne i surove, te da koriste ljudsku katastrofu da se bave kriminalom. On je potvrdio da je kod migranata pronađeno oružje i jedna kapa sa oznakom UČK, napominjući da je pre nekog vremena uhapšen Albanac sa KiM sa oružjem koji je registrovan kao terorista.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024