UJEDINJENE NACIJE O PREHRAMBENOM SPORAZUMU: Svetu je potrebno rusko žito

Tanjug

11. 11. 2022. u 14:16

SVE zemlje treba da sarađuju u realizaciji prehrambenog sporazuma, jer su svetu potrebni rusko žito i đubrivo, izjavio je za Sputnjik Sve izvršni direktor Svetskog programa za hranu Ujedinjenih nacija Dejvid Bizli.

УЈЕДИЊЕНЕ НАЦИЈЕ О ПРЕХРАМБЕНОМ СПОРАЗУМУ: Свету је потребно руско жито

Foto: Tanjug/AP Photo

 Izvršni direktor Svetskog programa za hranu UN Dejvid Bizli izjavio je danas da sve zemlje treba da sarađuju u sprovođenju sporazuma o izvozu ruskih poljoprivrednih proizvoda iz crnomorskih luka, jer su, kako je rekao, svetu potrebne rusko žito i veštačko đubrivo.

- Ovaj dogovor je apsolutno neophodan. Sve zemlje moraju da sarađuju po ovom pitanju, sve zemlje moraju da igraju ulogu. Voleli Rusiju ili ne, svetu su potrebne ruske žitarice i đubriva. U suprotnom, ceo svet će morati da plati za to. Činimo sve što je u našoj moći da osiguramo da ugovor o isporuci žitarica preko Crnog mora ostane na snazi i da bude produžen - rekao je Bizli za RIA Novosti.

U Istanbulu su 22. jula potpisani multilateralni sporazumi o ukidanju ograničenja ruskih proizvoda za izvoz i o pomoći Rusije u izvozu ukrajinskog žita.

Sporazume, koji ističu 19. novembra, potpisali su predstavnici Rusije i Ukrajine, uz posredovanje UN i Turske.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

U CENTRU PREDIVNOG SUSA:  All Inclusive usluga, lepa plaža i uživanje u kulturi i istoriji grada