NJEGOV MURAL KRASI VRŠAČKI STADION: Saša 1999. izbegao linč na Kosovu, a 2020. izgubio bitku sa opakom bolešću

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

03. 11. 2022. u 18:29

OD kada je pre godinu dana na ulazu u Gradski stadion u Vršcu osvanuo mural posvećen Saši Tešiću – Teši (1969-2020), mnogi Vrščani, koji ne prate sport, pitaju se ko je bio čovek pored čijeg lika svakodnevno prolaze.

ЊЕГОВ МУРАЛ КРАСИ ВРШАЧКИ СТАДИОН: Саша 1999. избегао линч на Косову, a 2020. изгубио битку са опаком болешћу

Foto: Printskrin Facebook

Reč je o bivšem fudbaleru i istaknutom sportskom radniku i pedagogu, koji je svojim znanjem i zalaganjem dao veliki doprinos razvoju vršačkog fudbala, a naročito OFK „Vršca“, inače prvog fudbalskog kluba u istoriji tog južnobanatskog grada koji se plasirao u Prvu ligu Srbije.

Tešić je bio rođeni Beograđanin, ali je svoju fudbalsku karijeru započeo upravo u Vršcu, u mlađim kategorijama tadašnjeg FK „Radnički“. Sa 17 godina je postao njihov prvotimac, nakon čega je prešao u FK „Vršac“, a odatle se otisnuo u prvoligaške vode.

Igrao je za „Borac“ iz Čačka, „Bor“ iz Bora, pa za FK „Priština“. U glavnom gradu Kosova i Metohije odigrao je jednu prvoligašku sezonu, 1998/99, nakon čega je bio prinuđen da napusti južnu pokrajinu zbog velikih nemira koji su usledili.

U poslednjem času uspeo je da se spase linča albanskih terorista, utrčavši u autobus u pokretu, koji je prevozio prebegle sa Kosova u centralnu Srbiju. Sreća je što su zadnja vrata autobusa bila poluotvorena.

Foto: Printskrin Facebook

Saša Tešić Teša

Na poziv svojih prijatelja iz Vršca, vratio se tada u grad u kom je započeo fudbalsku karijeru i počeo da igra za FK „Vršac Junajted“ (danas OFK „Vršac). U tom klubu je i završio sa igranjem, nakon čega je postao trener pionirske ekipe, a potom i sekretar kluba.

Foto: J.J.B.

 

Upravo je OFK „Vršac“ oslikavanjem murala, koji je uradila vršačka umetnica Dušanka Glumac, želeo da oda počast ovom velikom i dobrodušnom čoveku, koji je, nažalost, 2020. godine, u svojoj 51. godini, izgubio bitku sa teškom bolešću.

U njegovu čast su iste godine kada je preminuo pokrenuli i memorijalni turnir za decu.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar