DO OVIH BUKVI SEKIRE NE STIŽU: Prirodni rezervat prostire se na 37 hektara, zabranjeno je bilo kakvo korišćenje drveta (FOTO)

Z. Gligorijević

30. 10. 2022. u 10:37

U SAMOM srcu Kučajskih planina, u prašumi Vinatovača, "punim plućima" dišu bukve stare više od 360 godina.

ДО ОВИХ БУКВИ СЕКИРЕ НЕ СТИЖУ: Природни резерват простире се на 37 хектара, забрањено је било какво коришћење дрвета (ФОТО)

Foto Z. Gligorijević

Stabla su visoka preko 45 metara, a prečnik im je veći od dva metra. Ovaj specifični prirodni rezervat, koji se prostire na preko 37 hektara, nalazi se na nadmorskoj visini od 640 do 800 metara. U njemu je ustanovljen režim zaštite prvog stepena, pa je zabranjeno bilo kakvo korišćenje drveta, njegova seča ili iznošenje, kao i branje lekovitog bilja i šumskog voća. Kada neko stablo padne od starosti, niko ne sme da ga dira, pa ono "umire" na mestu na kome je i rođeno.

- Ova bukova šuma ima status prašume, jer njome nikada nije organizovano gazdovanje, niti je čovek ikada koristio drveće iz nje. Iako u Srbiji ima nekoliko šuma prašumskog tipa, samo u ovom kraju bukve umiru potpuno prirodno. Funkcioniše samostalno, bez uticaja čoveka. U nju niko ne sme da uđe bez dozvole Ministarstva za zaštitu životne sredine - kaže za "Novosti" Zlatko Jovanović iz Despotovca.

Ali, do ovog bisera prirode u Gornjoj Resavi nije lako ni doći. Od Despotovca, preko izletišta "Lisine", treba preći 15 kilometara makadama, koji je na pojedinim delovima ispresecan dubokim rupama ili kamenjem, sraslim sa zemljom.

Goran Stojanović, koji sa Jovanovićem i dobrim prijateljima često istražuje Kučajske planine, dodaje da je bukva dugo smatrana za drvenasti korov, što ju je, pre nego što je država zaštitila prašumu, verovatno sačuvalo od prekomerne upotrebe. Kroz Vinatovaču prolazi leva pritoka Resave, potok Vinatovac, koji je prirodna barijera između rezervata i puta. Zaštićena prirodna dobra su i klisura reke Resave i Suvaje, a kanjon reke Resave kao da posetioce uvodi u neki sasvim drugačiji svet.

- U slivu Resave na jugu, na oko 960 metara nadmorske visine, nalazi se planina Beljanica. Ona je jedna od najvećih krečnjačkih planina istočne Srbije, a poznata je kao kraški predeo sa preko hiljadu pećina, pa je kraj veoma popularan za speleologiju. Na vrhu Beljanice nalazi se bela stena, koja sjaji i po kojoj se, kako se veruje, planina zove Beljanica - veli Stojanović.

IMPRESIVNI VODOPAD PRSKALO

JOŠ jedan dragulj Gornje Resave je vodopad Prskalo, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 769 metara i na samo 30 kilometara od Despotovca. Do njega vodi zemljani, šumski put. Prskalo je jedinstven vodopad u Srbiji jer podseća na kamenu skulpturu u obliku mamuta ili slona i predstavlja najneobičniju prirodnu pojava na Kučaju. Visok je 15 metara.

- Stenu čine bigrene naslage koje je tokom vekova nataložila voda koja teče uskim kanalom, a pri kraju se naglo spušta ka zemlji, odnosno poslednjih petnaestak metara spušta se pravom linijom. Voda nikada ne presušuje, a kada se zaledi, podseća na ledenu skulpturu iz zimske bajke - opisuje Jovanović.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!