DECA I DRVEĆE RASTU ZAJEDNO: Šumarski fakultet i predškolci zajedno u akciji spasavanja planete

J. Gočanin Petrović

20. 10. 2022. u 09:45

ČETVOROGODIŠNjACI iz Predškolske ustanove "Sveti Sava" i Šumarski fakultet započeli su juče zajedničku misiju u spasavanju planete.

ДЕЦА И  ДРВЕЋЕ РАСТУ  ЗАЈЕДНО: Шумарски факултет и предшколци заједно у акцији спасавања планете

Foto privatna arhiva

Veštim prstićima mališani su tokom prepodneva sakupljali semena u Arboretumu ove ustanove, koja su potom posadili i zalili. Njihovom timu pridružio se i akademik Matija Bećković, te su njih 24 prvi učesnici projekta "Beskrajna ljubav prirodi".

Obučeni u svetloodbojne žute prsluke, radoznalo i strpljivo sedeli su u klupama amfiteatra, baš kao pravi studenti.

- Mi ovde čuvamo našu prirodu, sadimo i gajimo biljke i drveće, ali vam moram odati jednu tajnu. Ne možemo sve sami da uradimo, mnogo je posla i treba nam vaša pomoć - brižno im se obratio prof. dr Branko Stajić, dekan Šumarskog fakulteta.

Deca, ali i Bećković, dobili su potom bukvice - albume za fotografije, u kojima će beležiti faze rasta sadnice.

U parovima, sitnim koracima, opremljeni kanticama za zalivanje, uputili su se u svoj prvi radni zadatak u očuvanju životne sredine.

- Ovo su žirevi koje jure veverice iz "Ledenog doba" - prepoznali su mališani.

Veoma znatiželjno ispitivali su svoje "saigrače" o stablima, semenima, krtičnjacima. Šaptali su oduševljeno da su krtice slepe - ponosni na to što su naučili na početku svoje misije.

Potom su, podeljeni u timove, sakupljena semena posadili u čašice, obeležili ih i pažljivo odneli u svoj novi zajednički dom.

Kako je za "Novosti" objasnila dr Dragana Stojačić, vanredni profesor na Šumarskom fakultetu, sakupili su i posadili nekoliko desetina sadnica crvenog američkog hrasta i kedra, kao i leske i bukve.

- Klica ljubavi prema zelenilu budi se baš u ovom najranijem uzrastu. Verujem da je njima interesantno, a mi smo beskrajno radosni što učestvujemo - kaže prof. Stojačić.

Ideja je da se u projekat uključe sve predškolske ustanove u prestonici, a prema rečima vaspitača iz "Svetog Save" Vladane Trnavac, iako su mali, ovo je za decu veliko iskustvo, koje će sigurno pamtiti.

KRASIĆE PRESTONICU

TVORAC čitavog projekta je profesor Građevinskog i Šumarskog fakulteta dr Branko Mišić.

- Deca će svojim sadnicama pevati, čuvaće ih i zalivati tokom naredne dve godine u svom vrtiću. Pratiće faze klijanja i pojave prvog lista, a onda, kada sadnice stasaju, odnosno kada mališani krenu u prvi razred, preuzeće ih JKP "Zelenilo Beograd", da ih presadi širom prestonice. Naravno, svako dete će znati gde je njegov prijatelj kog je odgajio - objasnio je prof. Mišić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini