NAJNOVIJE ARHEOLOŠKO OTKRIĆE KOD JAGODINE: Pravoslavna svetinja čuvala ostatke iz vremena Turaka i kneza Mihaila (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

26. 10. 2022. u 20:19

CRKVA rođenja Presvete Bogorodice u Ivkovačkom Prnjavoru kod Jagodine, u narodu poznate kao manastir Ivković, imala je burnu prošlost i često je bila devastirana tokom osmanske okupacije, pokazuju rezultati zaštitnih istraživanja arheologa Zavičajnog muzeja Jagodina, započetih početkom meseca.

НАЈНОВИЈЕ АРХЕОЛОШКО ОТКРИЋЕ КОД ЈАГОДИНЕ: Православна светиња чувала остатке из времена Турака и кнеза Михаила (ФОТО)

Foto:Zavičajni muzej Jagodina

O tome najbolje govore tragovi paljevina, bogatstvo pokretnih nalaza, veći broj gvozdenih klinova, ulomaka staklenih boca, slikanog stakla, kao i keramika iz različitih perioda.

Prvi otkopi otkrili su više nivoa podova iz različitih obnova, o čemu precizno svedoče numizmatički nalazi, od turskih akči, preko austrijskog novca, dinara kneza Mihaila i kralja Milana, do kovanog novca kralja Petra Drugog, saznaju „Novosti“ od arheologa Zavičajnog muzeja Smiljane Dodić, koja je sa arheologom Sonjom Perić otvorila široke sonde uz severni zid potkupolnog prostora i južni zid zapadnog traveja crkve.

-Po značaju se ističu fragmenti fresaka koji se pomaljaju sa svakim otkopanim slojem i koji, prema sastavu malterne podloge i stepenu njene kalcifikacije, a naročito po izgledu bojenog sloja, pripadaju srednjem veku. Pronašli smo veće ulomke u šutu u dubini poda između drvenih greda koje pripadaju ili palom zidu kanatne gradnje ili starijoj podnoj supstrukciji o čemu će sud biti donet u narednim fazama istraživanja – navodi Dodić.

Dr Branislav Cvetković, jedan od stručnih kosultanata Zavičajnog muzeja, dodaje da su značajni i nalazi fresaka u posebnim jamama, „što je u srednjem veku dobro poznat način pohranjivanja s pijetetom ostataka obrušenog starijeg sakralnog objekta. Najkrupniji nalaz je poprečni zid otkopan u središnjem delu naosa, čija masivnost i pravac pružanja ukazuju na arhitekturu o čijoj će starini i funkciji naredni dani bez sumnje doneti pouzdane podatke“.

Crkva je više puta paljena i obnavljana, prezidana je kamenom i omalterisana krečnim malterom. Skromnih je dimenzija, približno 12 h 6 m, sa pripratom, naosom i oltarskom apsidom. Zatečeni pod crkve nije bio prvobitan. Prema dokumentaciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu, daščani pod zamenjen je kamenim, a odgovore o brojnim intervencijama brižnih parohijana i sveštenstva trebalo bi da daju prva zaštitna arheološka istraživanja unutar ove bogomolje.

ZADUŽBINA KNEZA LAZARA

Ova bogomolja, podignuta na starom kultnom mestu, smeštena je u klisuri Županjevačke reke, na samom izlasku iz Ivkovačkog Prnjavora, više seoskog groblja. Ona je parohijska crkva za Ivkovački Prnjavor, Dragoševac, Topolu i Medojevac, sela sa teritorije grada Jagodine, ali i za sela u rekovačkoj opštini, Beočić i Loćiku. U narodu je poznata kao Manastir Ivković, iako je još 1826. godine, kada je posetio Joakim Vujić, bila parohijska crkva, a ne manastir. Prema predanju podigao ju je knez Lazar i darovao svom kovandžiji Ivku, po kome je nekadašnji manastir i dobio ime. Godine 1768. Ivković je obnovljen i postao metoh Kalenića.

-Na više mesta pronađeni su grobovi. Kod nekih ima dislociranih skeleta, što je možda posledica toga da je hram podignut na starijoj nekropoli, o čemu će se više znati kad radovi budu odmakli. Pitanje odnosa postojećeg objekta prema starijem prvobitnom hramu postajalo je iz sata u sat sve značajnije, jer je ivkovački hram osoben po tome što se sa spoljne strane uz severni zid crkve nalazi časna trpeza, koja je možda deo starijeg hrama, dok u oltaru sadašnje crkve na mestu časne trpeze stoji nadgrobni usadnik koji po svoj prilici datira iz sredine 18. veka – zaključuje Dodić.

SARADNjA POTEKLA OD PAROHA

Zaštitna istraživanja u manastiru Ivković Zavičajni muzej Jagodina započeo je na poziv jereja Miloša Todorovića, paroha SPC opštine loćičke pri hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Ivkovačkom Prnjavoru, koji je želeo da pokrene radove na sanaciji vlage i zameni postojećeg poda.

S obzirom na to da je crkva Rođenja Presvete Bogorodice u Ivkovačkom Prnjavoru utvrđena za spomenik kulture odlukom Vlade Republike Srbije iz 2005. godine, pre bilo kakvih intervencija bilo je nužno obaviti arheološka istraživanja.


BONUS VIDEO -KNEZ MILOŠ JE ODAVDE OBJAVIO SLOBODU: U porti Saborne crkve čulo se vekovima zabranjeno zvono

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ TAJNO U URGENTNOM CENTRU: Ovo su rezultati pregleda posle udarca flašom u glavu!