SRBIJA DOBIJA JOŠ JEDNU VAKCINU PROTIV KORONE: Dr Stevanović upozorava - Ističe nam imunitet

Novosti online

25. 10. 2022. u 16:06

SRBIJA je registrovala najnoviju, bivalentnu vakcinu protiv kovida 19, koja sadrži originalni vuhanski soj virusa i omikron.

СРБИЈА ДОБИЈА ЈОШ ЈЕДНУ ВАКЦИНУ ПРОТИВ КОРОНЕ: Др Стевановић упозорава - Истиче нам имунитет

Foto: Tanjug

Time ćemo praktično uvesti petu dozu vakcine protiv kovida.

Prof. dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti UKC Srbije, kaže da je registrovana najnovija vakcina protiv kovida 19.

- Registrovali smo jednu bivalentnu vakcinu protiv kovida 1, koja je i protiv omikron soja, i to protiv podvarijanti BA.1 i BA2. Ne znam kada će da stigne u Srbiju, zavisi od toga kada će je proizvođač, čije ime neću da navodim i reklamiram, dostaviti tržištu, kada će sklopiti ugovor sa RFZO, odnosno sa Ministarstvom zdravlja - kaže prof. Stevanović i navodi da je uključen u postupak pripreme, a da je sada na delu pitanje tehničkog dela dogovora, koji nije na njemu.

On navodi i da vakcine koje su nam trenutno na raspolaganju same pružaju dovoljnu zaštitu i treba ih iskoristiti a ne odlagati vakcinaciju i čekati da nam stigne nešto novo, još bolje.

- Verovatno će se naći neki koji će čekati i trivalentnu, petovalentnu, sedmovalentnu vakcinu. Upotrebite ono što je trenutno raspoloživo da se zaštitite, kvalitetno je. U ovom trenutnu za aktuelne izazivače ta nova vakcina ne pruža ništa više nego što pružaju ove ostale vakcine pod uslovom da ste prethodno primili bar jednu dozu vakcine. A ako je neko do sada čekao neku novu vakcinu za prvu dozu, njemu ni ova nova neće biti dovoljna jer će mu trebati bar dva meseca da stekne imunitet koji imaju osobe koje su primile tri doze vakcine - ističe prof. Stevanović.

Dr Goran Stevanović / Foto Tanjug

Na pitanje očekuje li ubrzo novi talas koronavirusa, prof. Stevanović kaže:

- Može da se desi, a ne mora da znači. Zavisi od nas, od virusa, od različitog broja faktora.

Na konstataciju da smo mi raspušteni, prof. Stevanović odgovara:

- Tako je, polako nam ističe vakcinalni imunitet koji smo stekli prethodnim vakcinacijama dok čekamo nove vakcine, dok čekamo da se nešto desi, svemirski uticaj ili bilo šta. Ako budemo čekali nešto novo i ne budemo koristili ovo što imamo, isteći će nam i to on i onda ćemo opet imati veći broj obolelih - naglašava prof. Stevanović.

Na to dolazi i grip za koji su neka predviđanja da će biti jači ove godine.

- Ne mora da znači, mi moramo da se spremimo svakako za jaču sezonu. Ona je bila jača i intenzivnija i malo izmenjena na južnoj hemisferi, ali na osnovu toga možemo da zaključimo da bi tako nešto moglo da se očekuje i kod nas. Samo gospod Bog zna šta će biti. Mi samo možemo da pretpostavljamo. A zdravstveni sistem je dužan da se spremi za najgori scenario - navodi prof. Stevanović.

Foto: D. Milovanović

A znači li to opet pune bolnice?

- Tako je. Izdržali smo već najveći udar i nijedan pacijent nije ostao bez kreveta u bolnici, što znači da smo se uvežbali. Sad samo treba da primenimo te iste protokole ako bi se tako nešto, ne daj bože, desilo. A da li će se destiti sa kovidom ili sa gripom ili nekom novom zaraznom bolešću, najvažnije je da je sistem pokazao da može, da ume da se organizuje, a i svi ljudi koji su bili u sistemu su se uvežbali - kaže prof. Stevanović.

Ne prognozira kada će kraj, ali ističe da će SZO odjaviti pandemiju, mi epidemiju, ali da kovid ostaje kao bolest.

- Videćemo da li će bolest biti sezonska kao grip, zavisi od samog virusa - kaže prof. Stevanović.

BONUS VIDEO - DOK SANjAJU EVROPU, U ŠATORU ČEKAJU ZIMU: Hiljade migranata špartaju ulicama severne Vojvodine

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije