KAKO ĆE SRBI REAGOVATI U SLUČAJU ZAPLENE VOZILA ZBOG PREREGISTRACIJE: Ovo su rezultati istraživanja - većina dala isti odgovor

Novosti online

25. 10. 2022. u 15:16

NEVLADINA organizacija "Humani centar Mitrovica“ iz Severne Mitrovice organizovala je istraživanje koje je obuhvatalo 150 ispitanika na severu Kosova i Metohije.

КАКО ЋЕ СРБИ РЕАГОВАТИ У СЛУЧАЈУ ЗАПЛЕНЕ ВОЗИЛА ЗБОГ ПРЕРЕГИСТРАЦИЈЕ: Ово су резултати истраживања - већина дала исти одговор

Foto I. Radulović

Cilj istraživanja, čiji su rezultati danas predstavljeni, bio je da se dobiju odgovori na pitanja koji su strahovi srpske zajednice na KiM i kako će Srbi reagovati u slučaju zaplene vozila nakon isteka roka za preregistraciju na RKS tablice.

Istraživač u oblasti bezbednosti Veroljub Petronić, koji je predstavio rezultate istraživanja, kaže da je ono sprovedeno bez donatora i bez ičije finansijske pomoći, ali da je toj organizaciji bilo važno da prenese javnosti stav Srba uoči kraja roka za preregistraciju vozila sa srpskih na "RKS" tablice.

- Blizu dve trećine ispitanika je istaklo da je spremno da učestvuje na protestima i u građanskoj neposlušnosti ukoliko dođe do oduzimanja vozila od strane kosovske policije. U dokumentu tzv. Vlade Kosova stoji da će biti konfiskovana vozila koja ne budu preregistrovana na 'RKS' tablice, što je u suprotnosti sa bilo kakvim imovinskim pravom, jer niko vam ne može oduzeti vozilo. Treba oduzeti 500, 1.000, 10. 000 vozila, to je nemoguće - kaže Petronić.

U istraživanju koje je danas prezentovano čak 77 odsto ispitanika smatra da će im Kosovska policija oduzeti vozilo ukoliko ga ne preregistruju do 31. oktobra, dok je 23 odsto delimično sigurno da će im vozilo biti oduzeto.

Na pitanje šta će biti potencijalni odgovor u slučaju zaplene vozila 45 odsto građana kaže da će učestvovati u protestima, 23 odsto ističe da će učestvovati u građanskoj neposlušnosti, 17 odsto kaže da neće učiniti ništa, a 15 odsto njih je izjavilo da će u slučaju zaplene vozila napustiti KiM.

Petronić napominje da se istraživanje sem toga kako će stanovništvo reagovati u narednom periodu, bavilo i time šta su strahovi građana.

- Istraživanje je pokazalo da su strahovi veoma veliki i da su ljudi uplašeni. Svi akteri u dijalogu, a pre svega međunarodna zajednica, moraju da daju svoj doprinos da se smanje strahovi kod stanovništva, jer ukoliko se ne reši na razuman način cela situacija, možemo imati katastrofalne posledice - kaže Petronić.

Foto P. Milošević

Kada je u pitanju prisustvo pripadnika ROSU jedinica na severu Kosova, čak 77 odsto građana kaže da ih plaši njihovo prisustvo, kao i povećan broj novoizgrađenih baza, a 23 odsto je izjavilo da se ne plaši.

Da oštra retorika sa obe strane može da dovede do potencijalnih konflikata misli 89 odsto ispitanih, a 11 odsto ne misli da opasna retorika ima uticaja na to.

Podatak iz istraživanja koji posebno brine je što građani uopšte ne veruju da ih bilo ko od relevantnih bezbednosnih snaga na Kosovu može zaštititi. Oni ističu da ne veruju da bi ih bilo ko zaštitio u slučaju međuetničkih incidenata.

Da građane ne bi zaštitili Unmik, tzv.kosovska policija, niti Euleks mišljenja je između 78 i 80 odsto ispitanika, dok 54 odsto ne misli da ih Kfor ne bi zaštitio. Nasuprot tome svega 4,34 odsto veruje da bi ih Kfor zaštitio, 4 odsto da bi ih Euleks zaštito, dok 2,01 odsto njih misli da bi Unmik stao u njihovu zaštitu.

Samo 0,68 odsto ispitanika misli da bi ih njihova policija zaštitila u slučaju međuetničkih oružanih incidenata.

- Od četiri ponuđena odgovora, da Srbe mogu zaštiti policija, Kfor, Unmik ili Euleks niko nije dobio preko 50 odsto, što pokazuje nepoverenje prema institucijama koje su zadužene za bezbednost - prenosi Petronić.

Na pitanje da li misle da nakon 31. oktobra može da dođe do oružanih sukoba 68 odsto ispitanika je odgovorilo sa „da“, dok je 32 odsto građana odgovorilo sa „ne“.

Najveća pretnja po bezbednost prema mišljenju ispitanika dolazi od strane Kosovskih bezbednosnih snaga (72 odsto), organizovanih kriminalnih grupa (48 odsto), političkih predstavnika kosovskih Albanaca (46 dosto), ekstremističkih grupa (45 odsto), tzv. kosovske policije i međunarodnih predstavnika (po 25 odsto), političkih predstavnika Srba (18 odsto).

(Kosovo online)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest