"NOVOSTI" OTKRIVAJU: Šta piše u nacrtu statuta ZSO - Srbi taoci ustavnog suda lažne države

E. V. N.

30. 09. 2022. u 09:00

U NACRTU statuta Zajednice srpskih opština, na čijem tekstu su radile nemačka fondacija "Fridrih Ebert Štiftung" (FES) i Evropski institut za mir (EIP), a u koji su "Novosti" imale uvid, u oči odmah upada potencijalno najopasnija zamka njihovog predloga: sve mora da bude urađeno u skladu sa zakonima i ustavom lažne države Kosovo.

НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ: Шта пише у нацрту статута ЗСО - Срби таоци уставног суда лажне државе

Foto I. Radulović

Pisci dokumenta su naizgled velikodušno, na 19 strana, ispoštovali sve što je predviđeno Briselskim sporazumom, potpisanim još 2013. Međutim, iako na prvu loptu može da izgleda da su autori Nacrta statuta ZSO bili široke ruke prema Srbima, upravo formulacija "u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova" u praksi može da obesmisli sva rešenja.

Tako bi, po predlogu "Fridrih Ebert" i EIP, buduća Asocijacija-Zajednica opština u kojima Srbi čine većinsko stanovništvo trebalo da ima predsednika, potpredsednika, savet, grb, zastavu, pravo odlučivanja u zdravstvu, obrazovanju, urbanom planiranju, ekonomskom razvoju... Predviđa se da ima svoj budžet, imovinu, pravo da bude finansirana od strane Srbije, bez plaćanja poreza i taksa, kao i da ostvaruje kontakte i saradnju sa drugim asocijacijama-zajednicama u svetu. Sve ono što je predviđeno dogovorom postignutim pre devet godina.

I tu dolazi ono "ali".

Bukvalno kod svake stavke - od nadležnosti ZSO u oblasti zdravstva do udžbenika na srpskom jeziku - sve "mora da bude u skladu sa kosovskim zakonima".

I ne samo to, u poslednjem članu 17, stav 4 nacrta jasno je "zakucano" da zapravo sve prethodno navedeno i predviđeno u dokumentu može da bude "precrtano" po odluci Prištine. U članu 17 se doslovce navodi:

- U bilo kom trenutku, Vlada može iskoristiti svoje ustavom predviđeno pravo da uputi Ustavnom sudu pitanja koja se odnose na ustavnost bilo kog aspekta rada i funkcionisanja Asocijacije-Zajednice. Odluke i mišljenja Ustavnog suda obavezujuće su za Asocijaciju-Zajednicu.

Foto Tanjug

Miroslav Lajčak

Ovako "upakovan" tekst Nacrta statuta ZSO tako daje Srbima sa severa KiM sve što je dogovoreno, ali samo "na papiru". Jer, ko nakon što Priština devet godina odbija da formira ZSO i ruši sporazume odlukama Ustavnog suda (koji se već izjasnio da formiranje Zajednice nije u skladu sa najvišim pravnim aktom), a EU kao garant svih dogovora uporno ćuti, može da garantuje da vlada Aljbina Kurtija ili neka sledeća neće menjati svoje zakone i donositi ustavne odluke kako joj se prohte i time blokirati rad ZSO?

Kao što su "Novosti" već objavile, organizacije FES i EIP poslednjih meseci "krojile" su Nacrt statuta ZSO i on je u utorak na sastanku u Beogradu predstavljen srpskim i albanskim NVO, koje su iznele određene primedbe. Nakon procesa revidiranja teksta on bi trebalo da se nađe na stolu Miroslava Lajčaka, specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine.

Uključivanje fondacije iz Nemačke u izradu Statuta ZSO, a zaobilaženje predstavnika "Srpske liste", kako najjače političke opcije u srpskim sredinama, koji nisu pozvani na sastanak, izazvalo je podozrenje da proces formiranja Zajednice prelazi sa EU na jednu njenu članicu, Nemačku, koja sada treba da dovede do papira koji bi kasnije Srbiji bio dostavljen u manje-više ultimativnoj formi. Dodatno zabrinjava to što je dobro poznat stav zvaničnog Berlina za koji je nezavisnost Kosova završena stvar i koji otvoreno od Beograda traži da prizna nezavisnost lažne države.

Foto Dragan Milovanović

BRISEL IGNORIŠE UPRAVLjAČKI TIM

PREMA dogovorima koji su postignuti u Briselu, Upravljački tim za izradu Nacrta statuta ZSO završio je ovaj posao pre više od četiri godine i o tome tada obavestio EU, kao posrednika u dijalogu Beograda i Prištine. Upravljački tim je poslednji put u aprilu ove godine ponovo zatražio od EU da sazove sastanak na visokom nivou na kome bi bio predstavljen Nacrt statuta ZSO (a čije je održavanje predviđeno članom 21. Opštih principa). Međutim, sastanak na kome je dokument trebalo da bude predstavljen Brisel nikada nije sazvao.

U timu koji je radio Nacrt statuta bilo je četvoro Srba, dvoje sa juga i dvoje sa severa Kosova, a tokom rada na Statutu, kako su isticali u to vreme, nisu bili u prilici da se u Briselu sastanu sa odborima za implementaciju i predstave rad na tekstu, kako bi eventualno dobili nekakve sugestije, a kako je bilo predviđeno dogovorom.

Naime, u aprilu 2018. EU je dala rok da se Nacrt statuta izradi za četiri meseca i on je istekao 4. avgusta 2018. Upravljački tim je početkom avgusta 2018. saopštio da je spreman da u svakom trenutku posle 4. avgusta, na zahtev Brisela, tekst predstavi odborima za implementaciju i učesnicima dijaloga na visokom nivou.

Od tada se nije dešavalo ništa, a sada se postavlja pitanje da li uključivanjem nemačkih NVO, i civilnog sektora iz Srbije i sa Kosova u izradu Statuta ZSO, i definitivno stavljena tačka na napore Upravljačkog tima.

Inače, prema postignutim sporazumima i prema strogo predviđenoj proceduri samo je Upravljački tim nadležan da izradi Nacrt statuta ZSO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (9)

MOĆAN PRIKAZ PVO NA PEŠTERU: U vežbu uključeni FK-3, kao i modernizovani radar “žirafa“