"PROMENILO SE STANJE": Najnovije informacije o pacijentima otrovanim pečurkama

Novosti online

07. 10. 2022. u 15:18

ŽIVOT jednog od 10 pacijenata koji su ove nedelje primljeni na Vojnomedicinsku akademiju (VMA) u Beogradu zbog trovanja pečurkama je ugrožen, rečeno je u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

ПРОМЕНИЛО СЕ СТАЊЕ: Најновије информације о пацијентима отрованим печуркама

Ministarstvo Odbrane

Kako je navedeno, stanje ostalih pacijenata je stabilno, a jedan, koji je iz Beograda, pušten je na kućno lečenje.

Podsećaju da je kod njih bilo primljeno 10 pacijenata, od kojih jedan iz Beograda, a jedan iz Lajkovca, te da ih je sada u ovoj ustanovi hospitalizovano 9.

Do trovanja je došlo kada su pacijenti iz Šapca, njih sedmoro, gljive nabavili kod neovlašćenog prodavca, i konzumirali ih, misleći da je reč o rudnjačama i lisičarkama, kao i da su gljive bile polomljene i da ih je bilo najmanje tri vrste, što otežava prepoznavanje.

Šabačka policija uhapsila je staricu M. G. (72) zbog sumnje da je u prethodnih nekoliko dana na pijaci u Šapcu prodavala gljive od kojih je više osoba zadobilo simptome trovanja. Starici iz mesta Ćukovine određen je pritvor zbog krivičnog teškog dela protiv zdravlja ljudi.

VMA je odmah izdao saopštenje sa upozorenjem građanima koji koriste pečurke za jelo.  

- Upozorenje svima onima koji koriste gljive za jelo, kao i beračima gljiva je da budu maksimalno oprezni, jer odgovornost za zdravlje i ličnu bezbednost je na svakome ko bere i jede samonikle gljive - upozorava Nacionalni centar za kontrolu trovanja VMA.

VMA upozorava da se samo hemijskom analizom može tačno utvrditi otrovnost gljiva i da se, bez dobrog poznavanja gljiva i društva osobe koja je odličan poznavalac, ne treba upuštati u njihovo branje.

Takođe navode da je zabluda da ima potpuno identičnih jestivih i otrovnih gljiva, te da se one mogu raspoznavati po određenim karakteristikama.

Upozorenje zdravstvenim radnicima je da obavezno konsultuju Nacionalni centar za kontrolu trovanja VMA na telefon 011/3608-440, jer je specifičnu terapiju neophodno započeti u prvih 48 sati.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: KO JE MONSTRUMU DAO DOZVOLU DA ČUVA PETRU: Protest ispred Centra za socijalni rad u Vršcu


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda