BRUKA: Sarajevo ne da profesoru Koviću da poseti grobove svojih predaka

Novosti online

01. 10. 2022. u 20:37

PROFESORU Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Milošu Koviću Sarajevo već više od šest meseci ne dozvoljava da uđe u BiH, zbog čega mu je ne samo otežan rad na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, nego mu je uskraćeno i pravo da poseti grobove svojih predaka.

БРУКА: Сарајево не да професору Ковићу да посети гробове својих предака

Foto: N. Skenderija

Istoričar Ković, koji je u martu na putu da održi predavanje u Istočnom Sarajevu, vraćen sa granice pod obrazloženjem da je "pretnja za bezbjednost BiH", rekao je za Srnu da je zabrana njegovog ulaska sasvim očigledno bila demonstracija sile političkog Sarajeva i pokazatelj da se Republici Srpskoj uvodi zabrana slobode misli i govora.

- Prema mom mišljenju, to je i demonstracija sile prema Republici Srpskoj, a u isto vreme signal realnog uticaja Republike Srpske na politički život u BiH i naročito na bezbednosne službe koje su zabranile moj ulazak u BiH - istakao je Ković.

Ković je naveo da on i njegov advokat iz Republike Srpske, prikupljaju podatke i u prepisci su sa organima vlasti u Sarajevu, jer je to sve što može da učini kao građanin.

- Jasno je da su prekršili zakon BiH zakon o strancima i jasno je da nisu postupali po zakonima BiH, osim toga, prema Ustavu BiH garantovana je sloboda misli i govora - dodao je Ković.

Prema njegovim rečima, ispostavlja se da u Sarajevu, postoje ljudi koje zakoni ne zanimaju i da očigledno slušaju naloge nekoga koga zakoni BiH ni po čemu obavezuju.

Ković je rekao da je "ironija istorije" to što mu je ulazak u postojbinu njegovih predaka zabranio čovek za koga je "teško utvrditi da li je ili nije diplomirao".

- Dobio sam informacije da je šef Obaveštajno-bezbednosne agencije (Mehmed Osmanagić) čovek protiv koga se vodila istraga zbog falsifikovanja diplome, za koga je teško utvrditi da li je ili nije diplomirao. Da doživim da mi neko takav zabrani ulazak u BiH, odakle je moja porodica po majci potiče i da ne mogu da posetim grobove svojih predaka koji su stradali u genocidima u dva svetska rata i da mi to zabrani narečeni gospodin po nečijim savetima - to je ironija istorije - dodao je Ković.

On je naglasio da to prima sa mirom, jer zna da nije ni prvi Srbin ili srpski istoričar koji je izložen progonu u BiH, niti će biti jedini.

- Ovo što ja doživljavam nije ništa u odnosu na ono što preživljavaju svakog dana moja braća u Republici Srpskoj i moje kolege kako danas, tako i u toku cele svoje istorije - rekao je Ković, koji se bavi istraživanjem međunarodnih odnosa i istorije političkih ideja s kraja 18. i početka 20. veka.

Ković je ukazao da na tribinama nastoji da govori o onome što dobro zna, a to je istorija, ali da kada se govori o istoriji, ne može da se ne govori i o sadašnjosti i ukazuje da je teško razmišljati o tome šta je to što je nekome u Sarajevu moglo da zasmeta u onome što je izgovorio.

- Najveći genocid u istoriji sveta počinjen je nad starosedeocima američkog kontinenta, tako da naravno da poredim američke napade i agresije, sa onim što su SAD učinile srpskom narodu u Krajini, ne samo u bivšoj Republici Srpskoj Krajini, nego i o Krajini u BiH, i naravno da poredim to što su radili sa onim što su radili Srbima na Kosovu i Metohiji - dodao je Ković.

Prema njegovim rečima, Srbe na Kosovu i Metohiji drže u getoima po sličnom modelu kako drže starosedeoce američkog kontinenta u rezervatima.

Ković je podsetio da Anglosaksonci imaju dugo kolonizatorsko iskustvo i ocenio da sada na srpskom narodu pokušavaju da primene modele koje su primenjivali u Indiji, na Filipinima i na američkom zapadu.

- Ali, mi smo Srbi, ne ide to tako sa nama, nikada nije moglo, a neće moći ni u budućnosti. I, mi nismo starosedeoci američkog kontinenta, postoje neke velike supersile koje su vrlo zainteresovane za naš opstanak, tako da mi u ovoj borbi nismo sami, i svi to dobro znamo. Mislim na Rusiju pre svega, ali i na Kinu - rekao je Ković.

On je dodao da je duboko zahvalan na tome što su se, kada se dogodila zabrana, o tome oglasile sve ličnosti od formata i značaja u Republici Srpskoj i da veruje da je bilo pokušaja da se nešto učini, kao i da mu iz Srpske stiže "ogromna i snažna podrška omladinskih udruženja".

Ković je rekao da su u Beogradu o ograničavanju njegove slobode kretanja javili svi značajniji mediji, ali da se iz vlasti "niko nije oglasio".

(SRNA)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

LOVAČKI SAVEZ PRETI TUŽBOM KARLEUŠI: Pozvali i Topalka - šta on kaže na to