POČEO POPIS STANOVNIŠTVA: Preliminarni rezultati krajem novembra

Tanjug

01. 10. 2022. u 09:54

PRVI preliminarni rezultati o broju popisanog stanovništva, domaćinstava i stanova znaće se do kraja novembra, dok će konačni rezultati popisa sa svim prikupljenim podacima biti objavljeni na proleće, rekla je danas Tanjugu načelnica Odeljenja za popis stanovništva u RZS-u LJiljana Đorđević.

ПОЧЕО ПОПИС СТАНОВНИШТВА: Прелиминарни резултати крајем новембра

Foto A. Stevanović

U Srbiji je danas počeo popis stanovništva, koji je trebalo da se održi prošle godine, ali je odložen za ovu zbog pandemije korona virusa, a Đorđević je istakla da je za popis angažovano oko 15.000 popisivača koji će narednih mesec dana raditi upitnik sa građanima na teritoriji čitave zemlje.

Objasnila je da građani lako mogu da prepoznaju popisivača kada im zakuca na vrata, jer je on dužan da oko vrata nosi legitimaciju na čijoj je prednjoj strani ime i prezime, fotografija, broj lične karte i ID broj, dok je na poleđini ovlašćenje.

"Ukoliko žele, građani mogu da zapišu podatke sa legitimacije i da pozovu naš Info centar i provere da li je to zaista popisivač", rekla je Đorđević, načelnica Odeljenja za popis stanovništva u Republičkom zavodu za statistiku (RZS).

Istakla je da će se popisivač, ukoliko nikoga ne nađe na određenoj adresi, ponovo vratiti na istu nakon nekog vremena. Kada je u pitanju vreme koje građani treba da izdvoje kako bi odgovorili na sva pitanja popisivača, Ðorđević je rekla da popunjavanje upitnika traje kratko, jer je čitav proces digitalizovan.

"Digitalizacija popisa je izuzetno značajna jer su uvedena pravila logičke kontrole što ubrzava čitav proces popunjavanja upitnika", kazala je Đorđević.

Objasnila je da prilikom popunjavanja neće biti postavljana suvišna pitanja, na primer, ukoliko je ispitanik mlađe dete neće se postavljati pitanje o stručnoj spremi.

Đorđević je rekla da su građani dužni da na sva popisna pitanja daju odgovor, ali da u skladu sa Ustavom građanin ne mora da se izjašnjava na pitanja o nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti, maternjem jeziku i invaliditetu.

Prema njenim rečima, popisivač je dužan da zapiše tačno onako kako je građanin odgovorio i u slučaju kada građanin ne želi da se izjasni po nekom pitanju.


BONUS VIDEO: Titova vila od 50 miliona dolara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

VLADIKA PETAR II Petrović NJegoš bio je i ostao upamćen kao vrlo harizmatična ličnost, markantni vladar, ali i duboko prosvetljena misaona figura o čemu svedoče njegova znamenita književna dela. Iako su u usmenoj tradiciji i pisanoj istoriji njegov lik i delo opšte poznati, neki bitni detalji iz njegovog života slabo su poznati.

08. 12. 2022. u 18:51

Komentari (0)

UNICREDIT PODRŠKA MALIM PREDUZETNICIMA: Biznis klijentima UniCredit Banke Srbija omogućen Tap on Phone - terminal na mobilnom telefonu