U SRBIJI JOŠ VIŠE DOBRIH DELA: Naša zemlja sa prošlogodišnjeg 48. dospela na 27. mesto Svetskog indeksa davanja

V. N.

01. 10. 2022. u 08:21

SRBIJA je na Svetskom indeksu davanja značajno napredovala i prošlu godinu završila na 27. mestu, kao treća zemlja u svetu sa najvećim pomakom u ovoj oblasti.

У СРБИЈИ ЈОШ ВИШЕ ДОБРИХ ДЕЛА: Наша земља са прошлогодишњег 48. доспела на 27. место Светског индекса давања

Foto P. Milošević

Da je reč o značajnom napretku pokazuju podaci prema kojima je naša zemlja do pre tri godine bila kotirana uglavnom iznad 115. mesta. Usledila je pandemija, značajno uvećanje količine doniranog novca, i snažna solidarnost koja se ogledala kroz pomoć drugima, pa je Srbija zabeležila skok sa 48. na 27. mesto na svetskoj filantropskoj listi.

Ovo je saopštio Veran Matić, izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma, povodom 1. oktobra - Evropskog dana fondacija i donatora.

Kako ocenjuje, najveći doprinos tom rezultatu dale su novčane donacije, masovnost u darivanju i sveukupni obim prikupljenih sredstava koji, prema podacima "Katalist Balkans", iznosi oko 42,5 miliona evra. Ovaj nivo sredstava registrovan je kroz prikupljanje podataka od kompanija i iz javnih izvora.

- Drugi važni doprinos je pomoć osobama koje ne poznajemo, dok je daleko najslabiji rezultat u volontiranju, što pokazuju i istaraživanja po kojima je samo šest odsto stanovništva spremno da volontira - navodi se u saopštenju.

Matić podseća da su u vreme formiranja Saveta za filantropiju osmišljene mere koje bi poboljšale stanje u ovoj oblasti - ukidanje PDV na doniranu hranu, kao i podsticaji bogatim pojedincima da doniraju.

- Rad na ovim zakonskim izmenama prekinula je korona i sada je pred nama zadatak da se sa novom vladom vratimo ovom poslu - poručuje Matić.

Fondacija za podršku dobrotvornim organizacijama saopštila je da se Srbija nalazi među tri zemlje, uz Češku i Kinu, koje su ostvarile najveći napredak u dobročinstvu tokom 2021. godine.

NAJHUMANIJA INDONEZIJA

FONDACIJA za podršku dobrotvornim organizacijama saopštila je da je u 2021. godini najhumanija bila Indonezija, iza koje slede Kenija, SAD, Australija, Novi Zeland, Mjanmar... Kada je reč o zemljama iz regiona, BiH se plasirala na 42. poziciju, Bugarska je na 54. a Mađarska je na 62. mestu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda