AKADEMIK Ivan Gutman, jedan od najcitiranijih naučnika na svetu, više neće predavati na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, gde je bio anagažovan kao profesor emeritus, što je doživotno zvanje regulisano zakonom.

Predrag Klisaric

24.09.2022. 09:24

To je ono sto ce da nas unisti. Kad malo bolje razmislim to smo I zasluzili. To se zove birokratska diktatura . Jadna je ta rektorka Kragujevackog univerziteta a I jadan je taj univerzitet sa njom I njoj slicnima.

Aco

24.09.2022. 10:17

E moja Srbijo dokle više pametne da teraš od sebe a neznalice da uzdižeš na visine. Pa se sutra čudimo zašto nas neprijatelji tuku izumima naših ljudi. Sramno.

David

24.09.2022. 11:01

U Holandiji ne mozes da budes akademikako si stariji od 60 godina. U Srbiji akademija je odeljenje za gerijatriju. Gde je Srbija a gde je Holandija. Profesor mora da shvati da mu je vreme proslo da dolaze mladi ljudi, da novo doba zahteva drugaciju edukaciju.S druge strane fakultet moze da omoguci profesoru da predaje u nekoj drugoj formi. To ti je kao Dino Zof- na golu Italije 25 godina- koliko je propalo golmana u medjuvremenu. Ili Angela premijer- upropastila je nemacku politicku scenu u narednih 10 godina.

Lenka

24.09.2022. 11:06

Alo bre, kragujevacki "univerzitet", sram vas bilo, vracajte coveka pod istim uslovima i sa izvinjenjem. Jel vam ovakvo sramotno ponasanje Arsenijeviceva "zaostavstina"?

Veteran

24.09.2022. 11:27

Читам коментаре и не верујем у оно што видим. Људска глупост је стварно безгранична. Ко од млађих са знањем које поседује може заменити оваквог научника? Можда ви што пишете да чува унуке или лик који мисли да се одласком у пензију живот завршава.

NenadM

24.09.2022. 12:05

Zamisli bezobrazluka da metuzalem ode u penziju, aman covece uzimas mesto nekom mladjem pred kime je ceo zivot. Kapiram da ga sujeta ubi pa ne moze da pusti fotelju

Dule

24.09.2022. 13:16

То уопште није толико скандалозно као што на први поглед изгледа већ је нормална и уобичајена пракса. По закону, човек који је остварио пензију може да се запосли и да прима пуну плату поред своје зарађене пензије, али је чињеница да држава као послодавац не склапа такве уговоре. Ја сам у једном научном институту отишао у пензију са 67 година живота и добио понуду да још три године предајем као редовни професор са пуним радним временом на једном државном универзитету. Понудили су ми око 30% професорске плате, колика је и разлика између плате научног саветника у институту и моје пензије. Прихватио сам, не само из материјалних разлога већ и због жеље да наставим да радим и да преносим знање младим људима, па сам уживао три године активног рада на универзитету.

Mara

24.09.2022. 13:17

Marija Stanić jel to beše gospodja koja radi za izsvačku kuću Klett? Umesto da se bavi studentima piše zbirke za osnovce ... Pametnom dosta

BACKO

24.09.2022. 13:53

Da ,slazem se trebaju mladji ! Pogledajte prolaznost na PMF ,koliko je sad upisano studenata na fakultet ? Bas ti mladji su postali osioni ,puni sebe arogantni pojedini i politicki podobni ! Na fakultetima je nesloga ,zavist ! Pa se zato studenti preseljavaju na privatne fakultete ,prolaznost velika ,brze se zavrsava ,posao se dobija ali zato je KVALITET LOSIJI ! VI MLADJI PROFESORI TREBALI BI BAR NESTO UZETI ZA PRIMER OD STARIJIH PROFESORA A IZGLEDA TO VAM I FALI I U ZIVOTU I NA FAKULTETU !

Bs kv

24.09.2022. 16:34

Kragujevački univerzitet inače vrvi od stručnjaka još od Arsenijevića i posebno pravnog fakulteta. Ovakav profesor im je čist višak.

new_millennium_cyanide_christ

24.09.2022. 16:54

Svaka cast profesoru, ima veliki uspeh iza sebe to je cinjenica, i titula prof. emeritusa je po meni pitanje casti a ne para ali izgleda su svima samo pare u glavi, pare treba da se ostave za mladje generacije jer od profesorske plate moze bar dvoje mladih da se zaposli...posle se pitamo sto mladi odlaze

Sumadinka

24.09.2022. 16:59

Uprava Univerziteta je mogla na vreme da reaguje i da donese novi pravni akt da se ova bruka ne desi. Ovaj slucaj pokazuje kako postujemo nase svetske naucnike.

Rale

24.09.2022. 16:59

Pazi nenormalnih komentara...umesto da budemo srećni što je naš savremenik i da ga čuvamo kao malo vode na dlanu samo da diše pored nas... mi bismo i Teslu oterali...

Dr Petrović

24.09.2022. 17:16

Према закону о високом образовању, емеритус може постати само професор у пензији и може да прима до трећине плате редовног професора. До сада је примао пуну плату зато што исти закон омогућава продужење радног односа до 70. године. Не треба бити геније да би се ово разумело.

Branislav

24.09.2022. 18:03

Ovi što ga nazivaju Metuzalemom i smatraju da su mlađi mudriji, to je Mitrovićeva Srbija. Eee takvi su i na Kragujevačkom Univerzitetu trenutno, a pomenuti slučaj pokazuje ko je ptreban Srbiji, a ko ne i kuda se mi krećemo. Budućnost nam je mrkli mrak

Ljuba

25.09.2022. 03:50

Ništa lično. Negativna kadrovska selekcija u Srbiji je sistemska. Umesto znanja i poštenja, favorizuju se pohlepa, poslušnost i brzi fakulteti po Bolonji. U Srbiji bi i Nikola Tesla ostao bez posla u seoskoj školi i zamenila bi ga neka partijska volina.

Profesor

25.09.2022. 06:15

Nije nista sporno u vezi plate. Profesor je emeritus sto je počasna titula i neka ih puno u Srbiji, a nadoknada za to je do 30% plate. Taj novac obezbeđuje sam fakulteta. Profesor je u penziji, akademik je i dobija veoma pristojnu nadoknadu za to (preko 100000 din što ide iz budžeta Srbije) i sa takvom titulom smatram da bi trebalo da mu bude čast da drži predavanja i bez naknade kako bi mladima prenosio ne samo svoje znanje već i neke životne vrednosti. Dakle, zasto bi neko imao tri puna izvora prihoda, a posao emeritusa je daleko manji po obimu od redovnog profesora. Zbatu razlika u plati fakultet moze obezbediti Jos jednog predavaca koji je mozda budući akademik.

Ljuba

25.09.2022. 07:52

Društvo nema meru vrednosti. Dok sa jedne strane plaćamo vrhunske glumce, sportiste bankare velikim novcima, sa druge strane, visoko obrazovani, doktori nauka nisu ni blizu tih primanja. Da li se ovako potstiče visoko obrazovanje ili ne? E ako je čovek u penziji onda je to stvar dogovora-ugovora dve strane.

Zaista

25.09.2022. 10:52

Ako vec pisete vijesti i komentare napisite ili procitajte bar da plata po zakonu i statutu ne moze biti veca od 30 % od profesorske plate i da tu platu ispacuje univerzitet a ne drzava. Nema potrebe da blatimo ni fakultet ni profesora. Molim vas za malo profesionalnosti, nije on zidar pa da ide u penziju sa 65 vec profesor uvazavan u svijetu, niti je kome stao na zulj ili vec kakve prostote pisete i ako moze i ima zelju svojim studentima da ponudi svoga znanja sa platom u okviru zakona kao i svi.

električar

25.09.2022. 11:19

Očigledno, izgleda da je "demokratija" i zakonom regulisana da zemlji nisu baš neophodni pismeni ljudi. Podobni su manje pismeni, što manje pismeni ... Kapital se tu pita, a ne suština ... A kapital ne ceni one baš mnogo pametne, pogotovo ako mogu da se pokažu kao njegovi protivnici ... A protivnici su mu samo oni koju znaju !

D2 MV

25.09.2022. 14:29

Za ove sto teraju profesora, to nije zanimanje cistacice da se ide da bi se oslobodilo mesto nekome drugom mladjem? Mozda mislite na nekog sa kupljenim doktoratom? Za mojih 20 godina u nauci sam naucio da svako ko ima zasluzen doktorat, naucnost i strucnost, se lako izbori za svoje mesto i je treba da mu se neko skloni i oslobodi mesto. Posebno ne akademici i citirani naucnici koji donose bodove i sebi, i fakultetu, univerzitetu i drzavi. Dakle, smeta nekome sa kupljenim doktorat jer mu je prejak loš odraz u ogledalu.

nis rados

25.09.2022. 20:24

Kakvih se sve komentara načitah ovde. Ne smeta prof. Gutman nikom, i nikom nije stao na žulj. Radi se o tome da je 10 godina posle penzionisanja primao punu platu, na teret Fakulteta, kao da je u stalnom radnom odnosu. Zajedno sa doprinosima, to iznosi oko 160000 din. Ministarstvo i Univerzitet ne snose ni deo troškova oko te isplate. (Ko mu potpisa takav ugovor). Sada je tih 10 godina isteklo i PMF nema više sredstava za punu isplatu. A i prof. je preterao, prima punu penziju + akademski dodatak koji je sada oko 80000 din + više od 100000 dinara od PMFa. Mogao bi i on da se malo smiri s obzirom na njegovo zdravstveno stanje i godine.

Univerzitetski profesor

27.09.2022. 16:03

Svaka čast akademiku Gutmanu za postignute rezultate, ali bi on morao da zna da je pozicija profesora emeritusa počasno zvanje i da sa njim može da drži nastavu samo na doktorskim studijama (ako se nešto nije promenilo) i to za naknadu koja po Zakonu ne može da predje 30% plate redovnog profesora. Dekanica PMF-a se drži Zakona i sve drugo je nedopustivo. Pored dodatka od tri prosečne plate ka redovan član SANU + starosna penzija (to je ukupno bar 300 000 din. mesečno) Gutman traži još. Zašto ne nastavi da se i dalje bavi naukom već izaziva podsmeh kolega. I još nešto: neverovatne su diskusije komentatora koji uopšte ne poznaju temu već se pretvaraju u navijače.