NA TERENU 15.000 POPISIVAČA: Počela obuka kandidata za učešće u evidenciji stanovništva od 1. do 31. oktobra

J. Ž. S.

01. 09. 2022. u 08:45

ŠIROM Srbije počele su petodnevne obuke kandidata koji će od 1. do 31. oktobra popisivati stanovništvo naše zemlje.

НА ТЕРЕНУ 15.000 ПОПИСИВАЧА: Почела обука кандидата за учешће у евиденцији становништва од 1.  до 31. октобра

Podaci će se upisivati u laptop, a ne u formulare, Foto A. Stevanović

Posle ove osnovne instruktaže u kojoj će budući popisivači saznati sve o popisnoj metodologiji i aplikaciji koju će koristiti tom prilikom, polažu finalni test, kaže za "Novosti" Snežana Lakčević, pomoćnica direktora Republičkog zavoda za statistiku.

Ona naglašava da će tek nakon toga biti odabrano 15.000 popisivača na osnovu broja osvojenih bodova na testu.

- Konačan spisak popisivača imaćemo 20. septembra, a svaki od njih će u proseku biti zadužen za teritoriju koja će sadržati tri popisna kruga - objašnjava naša sagovornica.

U terenskoj realizaciji popisa biće angažovano 20.000 ljudi. Preliminarni rezultati biće objavljeni do 30. novembra, a sa diseminacijom konačnih rezultata krenuće se od aprila sledeće godine, što je šest meseci brže nego 2011, i to će trajati do juna 2024.

Lakčević navodi da će, osim 15.000 popisivača na terenu, biti angažovano i 2.200 instruktora, 161 član popisnih komisija, kao i prateće službe za finasijske, pravne i ostale poslove.

Novina u popisu ove godine su elektronski upitnici, koji su već uneti u svaki laptop za popisivače na terenu, u koje će unositi odgovore građana, prikupljene metodom intervjua, od vrata do vrata.

- U elektronske upitnike su već ugrađena neka logička pravila kontrole, pa se, recimo, ne može uneti broj 13, kao mesec rođenja. To će ubrzati rad, pa će se brže doći i do konačnih podataka - kaže ona.

Snežana Lakčević, Foto Tanjug

Intervju traje oko pola sata i sadrži tridesetak pitanja na koje odgovore prikupljaju i države članice UN i EU.

- Građani su u skladu sa zakonom dužni da učestvuju u popisu i daju tačne odgovore, a da u skladu sa Ustavom i zakonom, na pitanja nacionalne pripadnosti i veroispovesti mogu da se ne izjasne, i takav odgovor popisivač će uneti u obrazac.

Ukoliko popisivač nikoga ne pronađe kod kuće, u više navrata, ostaviće tzv. pomoćni obrazac, a ti građani će biti zamoljeni da se jave na besplatan broj, kako bi stupili u kontakt sa popisivačem i dogovorili datum i vreme popisivanja. Za neučestvovanje u popisu predviđene su i kazne.

U PROSEKU STARIJI 3,5 GODINE

NA osnovu prethodnog popisa, RSZ je uradio projekcije do 2041. godine, po kojima će, uz konstantan pad broja stanovnika, svaki četvrti žitelj Srbije imati više od 65 godina, a osam odsto njih biće starije od 80 leta. Prosečna starost će, prema toj proceni, umesto 43, biti 46,5 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili